3.22 Kako ustvariti paro v pečici

V domači pečici imate na voljo več možnosti za ustvarjanje pare:

1) Uporabite posodo s pokrovom, običajno litoželezno, ki dobro akumulira toploto. Tudi emajlirana posoda po mojih izkušnjah to delo dobro opravi. Oba tipa posode grejte skupaj s pečico vsaj 45 minut.

2) Če pečete v pekaču, na glinasti ali jekleni plošči ali večje količine naenkrat, 15 minut preden boste testo dali v pečico, postavite vanjo še en manjši pekač, v katerega boste vrgli nekaj kock ledu ali vlili vrelo vodo, ko boste testo dali v pečico.

3) V manjši pekač dajte vulkansko kamenje, grejte ga skupaj s pečico. Ko daste vanjo testo, na kamenje zlijte vrelo vodo.

4) Če imate kakšen globlji pekač, ga lahko poveznete čez testo.

5) Vlago lahko v pečico dovajate tudi s pršilko. Sama pogosto uporabim kar tisto majhno, ki je namenjena pršenju rož.

6) Pred peko poškropite površino testa ali pa jo z mokrimi rokami navlažite. To običajno ni dovolj, je pa bolje kot nič.

7) Uporabite pečico z dodatkom pare, ki bo samodejno poskrbela za primerno količino pare v pečici.

Po 15 minutah peke s paro odstranite pokrov ali pladenj z vodo, da se lahko skorjica lepo zapeče. 

Če želite mehkejšo skorjico, pustite paro v pečici dalj časa.

Če testo vsebuje veliko sladkorja, masla, jajc (brioš, potica, rogljički ipd.), para ni potrebna.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Podarjam ti ekskluzivno *brezplačno* knjižico s preprostimi navodili …

KAKO ENOSTAVNO PRIPRAVIŠ SVOJE PRVE DROŽI?

(Plus za gušt ti pošljem še dodaten recept za nekaj sladkega in fino sfermentiranega)

Pripravi svoje prve droži [popup]

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)