Če imaš celiakijo ali jo ima kdo od tvojih bližnjih ali kdor koli, ki ga poznaš in zanj želiš zdrožiti kruh, upoštevaj te osnovne smernice. Pri celiakiji je potrebna 100-% brezglutenska prehrana.
Za več informacij se obrni na Slovensko društvo za celiakijo (https://drustvo-celiakija.si/) ali Društvo Celiac (https://www.celiac.si/) ali obišči predavanje Suzane Kranjec, ki je strokovnjakinja za to področje. Za diagnosticiranje obišči svojega zdravnika.
Osnovne smernice*
Uporabljaj deklarirane brezglutenske izdelke in sestavine.
Poskrbi, da v tvoji kuhinji ne pride do navzkrižnega onesnaženja.
V prostoru, ki ga uporabljaš za pripravo, ne sme biti v zraku, na pultu ali kjer koli drugje prisotne glutenske moke. Treba je npr. povsem očistiti površine z novimi gobicami ali z navlaženo papirnato brisačko in jih po uporabi zavreči. Prav tako si je treba temeljito umiti roke.
Leseni pripomočki pri kuhanju in peki niso dovoljeni, saj se lahko gluten nahaja v porah.
Ko pečeš v pečici, poskrbi, da v njej ne bo ostankov glutenske moke. Uporabi mokro krpo za čiščenje. Uporaba ventilatorja je odsvetovana.
Ventilator pri peki kruha in krušnih izdelkov tudi ni priporočljiv, saj izsuši površino.
Lahko pečeš v pokriti posodi.
Če imaš pirolizo, lahko z njo ostanke glutenske moke upepeljiš. Nato jih pobriši z mokro krpo. Nato lahko pečeš tudi v odkriti posodi.
*Smernice so bile pripravljene po predavanju Suzane Kranjec v okviru brezplačne 5-dnevne spletne drožzabave brez glutena.
DROŽOPOMBA: V primeru celiakije uporabi deklarirano brezglutenske sestavine in pazi, da ne pride do navzkrižne kontaminacije z živili, sestavinami, ki vsebujejo gluten. Beri deklaracije, saj morajo biti alergeni skladno z evropsko zakonodajo označeni na embalaži.
*Nobenega dela tega tečaja ni dovoljeno reproducirati, kopirati ali kako drugače razmnoževati ali dati na voljo v javnost ali posredovati komurkoli drugemu, ki ni kupil tečaja.
@Avtorica tečaja je Anita Šumer, drožomanija/sourdoughmania, 2022. Vse pravice pridržane.