LAZANJA S ČIČERIKINO RIKOTTO IN ŠPARGLJI

Zeleno, ki te hočem zeleno  Zgornji stavek ni samo del Lorcine pesmi, tudi travniki, gozdovi in naši hladilniki so se ovili v zeleno. Ali tudi pri tebi spomladi prevladujejo šparglji in čemaž? Z Martinom z Graška ti poklanjava eno odlično sfermentirano pogruntavščino – recept za lazanjo s čičerikino rikotto in šparglji.  Dragi drožoman, draga drožomanka, najpogosteje prejmem vprašanje, kje se dobi izdelke Graška. Vabljen/-a, da stopiš v stik z Martinom Graška ali pa njihove izdelke poiščeš v trgovinah:Zrno do zrna, trgovina z ekološkimi izdelkiTrgovina KrajčekZlata ptičkaKašča

ZA 2 DOKAJ LAČNA

Fermentirano testo za testenine (za pekač velikosti 25 cm x 15 cm x 4,5 cm)

100 g pirine polbele moke

75 g svilnatega tofuja

2 g soli

10 g puhastih in mehurčkastih droži

1 noževa konica kurkume

Tofu, droži in sol ter kurkumo fino zblendamo v tekočo zmes. Prilijemo k moki in ugnetemo voljno testo, ki pa bo kar precej kompaktno. Nič bat, po počitku med 4-5 ur na sobni temperaturi se bo tudi testo sprostilo, tudi če bo nekoliko naraslo, je povsem v redu. 

Za daljšo fermentacijo ga prestavimo na hladno in pustimo tam vsaj še 12 ur. 

Uporaba strojčka za testenine je nadvse priporočljiv. Drugače bomo pa zavihali rokave in z malce ročnega dela in valjarjem testo razvaljali v 5 plošč za lazanjo. Midva sva uporabila najprej nastavitev 2, nato pa še 5 za res lepo tanko testo.

Nasvet: to testo lahko uporabimo tudi za pripravo širokih rezancev, le malce pozornosti bo potrebne pri kuhanju. Fermentirane testenine so namreč skuhane izjemno hitro, tako da jih samo na hitro okopamo v vreli vodi (minutko, dve).

NADEV:

15 mladih špargljev 

šopek čemaža ali pesta 

4 večje rezine vloženega melancana

Šparglje narežemo na kolobarje, po potrebi olesenela stebla predhodno olupimo. Pustimo si lahko tri šparglje za dekorativno pretiravanje. Šalotko na drobno narežemo, jo v rahlem olju popečemo in dodamo šparglje. Želimo zelenjavo fino karamelizirati za poglobljeno mistično izkušnjo. 

Svež čemaž fino nasekljamo in na koncu vmešamo v preostanek zelenjave. 

BEŠAMEL ČIČERIKINE RIKOTTE IN DROŽI:

30 g puhastih in mehurčkastih droži

250 g čičerikine rikotte

3 stroke česna 

1.5 skodelica ovsenega mleka

šopek drobnjaka

muškatni orešček

rezina svežega ingver 

črn poper, sol

Da bi ustvarili kremozno izkušnjo, smo v mešalniku zmešali skupaj rikotto, ovseno mleko, česen, poper, sol, muškatni orešček in ingver ter droži, dokler ne dobimo gladke kreme. Na zmernem ognju dodobra ogrejemo zmes, vmes nenehno mešamo, da se bešamel lepo zgosti. Na koncu vmešamo sveže rezan drobnjak.

KOMPOZICIONIRANJE:

Sveže testo obrežemo, da bo pasalo v obliko pekača, ki ga predhodno naoljimo. Prvi nivo testa prekrijemo z bešamelom, nato gradimo plasti z melancani, mešanico špargljev in čebule ter čemažem. Kremo nanesete sprva na testo, potem še na zelenjavno plast in tako ponovite do želene višine, lahko tudi v nebo. Mi smo uporabili 5 plasti testa in vmes enakomerno razporedili vsebino, ker nismo visokoleteči ptiči.   😉

PEKA:

Pecite lazanjo na temperaturi 180 stopinj celzija 45 minut oz. dokler ni skorjica zlato rjava. 

Anita in Martin

P.s. Če jo boš zdrožil/-a, naju označi v objavi  Graška Mountain Farm   in  Anita Šumer – drožomanija

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)