14.1 Kaj sploh so droži in pripravimo jih

Toplo dobrodrožli v Sparovi seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer. Skupaj se bomo drožili in odkrivali čudovito-slasten in zdrav svet peke z drožmi ali domačim kvasom. Spoznali boste, da peka z drožmi ni noben bav bav in da se je lahko loti čisto vsak.

A naj se najprej sploh predstavim. Če bi mi kdo pred 8 leti, ko sem začela peči z drožmi, rekel, da me bo ta peka povsem zasvojila, bi se mu samo smejala, še bolj, če bi mi rekel, da bom o njih napisala knjigo in zaradi njih potovala po vsem svetu ter poučevala to peko. Pa se je zgodilo ravno to. Ja, zarečenega kruha se največ poje, še posebno če je z drožmi, hihi. Moja drožasta zgodba se je začela pisati 2012, ko mož po odstranitvi žolča ni več mogel jesti kruha, vzhajanega s pekovskim kvasom. Kot velika kruholjubca se mu nisva mogla odpovedati, pa sem začela iskati načine, kako je še mogoče peči kruh. Saj verjetno poznate katerega izmed njih, vinski kamen, pecilni prašek, morda sodo bikarbono? A nič od tega ni dalo takšne mehkobe in hrustljave skorjice kot pekovski kvas.

Kljub temu nisem obupala in po prebiranju spletnih strani in knjig naletela na nekaj novega, kar je bilo v bistvu zelo star, a pozabljen način priprave kruha, star več kot 5000 let. Tako je kruh pripravljala nekoč tudi moja babica, ki je del testa posušila in spravila do naslednjič.

Vsa navdušena sem zamešala svoje prve droži, ki niso uspele, kar umrle so. A nisem obupala in pripravila sem nove. Tokrat sem uporabila ekološko moko in filtrirano vodo, in po 7 dnevih ustvarila Rudla. To so moje druge droži, ki me spremljajo že 7 let.

Morda vam je izraz kislo testo bolj poznan, a poimenovanje droži uporabljam zato, ker mi kislo testo ne diši najbolje, ima kar malce negativen prizvok, pa tudi dobesedni prevod iz angleščine je. Medtem ko imamo v slovenščini prav lepo besedo, na katero smo pri peki kruha pozabili, in sicer droži.

Droži so preprosta fermentirana zmes moke in vode, v kateri mrgolijo mikroorganizmi, mlečnokislinske bakterije na eni strani in divje kvasovke na drugi strani.

Če še nimate droži in ne poznate nikogar, ki bi jih podelil z vami, ne skrbite, danes jih bomo skupaj pripravili mi.

Sama priprava droži traja kakšnih 7 dni, a ne ustrašite se, ko jih enkrat imate, bodo z vami za zmeraj.

Potrebovali boste:

Rženo moko, z rženo moko bodo droži najhitreje oživele, čist kozarec s pokrovom (370 do 400 ml), postano ali filtrirano vodo (v vrču), žličko, tehtnico

Če vam tehtanje ne diši najbolj, pripravite gosto zmes, kot jo vidite v kozarčku. Tudi če uporabljate drugo vrsto moke kot rženo.

  1. dan: Dobro zmešajte 20 g moke in 20 g vode, kozarčka ne zaprite povsem in ga pustite na sobni temperaturi.
  2. dan: Zmesi ponovno dodajte 20 g moke in 20 g vode, dobro premešajte in pustite na sobni temperaturi.
  3. dan: Tokrat dodajte 30 g moke in 30 g vode, premešajte, da ni grudic, in pustite na pultu.

Če v teh dneh zmes prične dišati po kislem, se ne ustrašite, ali morda začne že naraščati, ste na dobri poti.

  1. dan: Odvzemite polovico vsebine kozarca in jo dajte v čisti kozarec. Kar ostane, lahko uporabite za pripravo palačink ali drožalink. Zmes ponovno nahranite s 30 g moke in 30 g vode.
  2. do 7. dan: Dodajajte po 30 g moke in 30 g vode, premešajte in pustite na sobni temperaturi.

SOS: Če med postopkom zmes ne narašča več, vzemite eno žličko in jo dajte v svež kozarec in dodajte 30 g moke in 30 g vode. Po potrebi ponovite. Če uporabite katero drugo vrsto moke, bodite pozorni na to, da naj bo zmes res gosta, ne sme teči.

Po približno 7 dneh boste dobili svoje prve droži. Ko te po hranjenju enakomerno naraščajo in padajo, so pripravljene za uporabo. Na začetku so morda še nebogljene, a starejše kot bodo, bolje bodo delale in vzhajale testo. Zdaj pa jih le poimenujte, tako boste bolje skrbeli zanje.

Peka z drožmi me je naučila potrpežljivosti, vztrajnosti in da si je za dobre in zdrave reči treba vzeti čas. Ravno zdaj, ko nam časa kar nenehno primanjkuje.

Lep drožasti pozdrav in naj droži,

vaša Anita

Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/knjiga-drozomanija/) ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/slana-in-sladka-drozomanija-nadaljevanje-svetovne-knjizne-uspesnice-drozomanija/)

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)