14.3 SOS-droži

Toplo dobrodrožli v Sparovi seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer. Skupaj smo že pripravili svoje prve droži iz ržene moke in vode. Kot pa vidite v kozarčku moje droži niso več ržene, temveč iz bele pšenične moke. Te bele so tudi najbolj univerzalno uporabne in se ne zakisajo tako hitro.

Kako pridete do njih? Preprosto postopoma začnite hraniti svoje ržene z belo moko. S hranjenjem imam seveda v mislih dodajanje moke in vode 😉 Moka je hrana za mlečnokislinske bakterije in divje kvasovke.

Preden boste pekli z drožmi, vedno preverite, ali so te v formi. Naj bodo mehurčkaste in puhaste ter prijetno dišijo po kakšnem jogurtu morda. Ne smejo biti zakisane, nedelujoče in s tekočino na površini. Če se na površini droži naredi plesen, jih raje zavržemo in naredimo nove. Čudna tekočina na površini in nobenih mehurčkov več ter močno dišijo po kislem? Nič hudega, vse se da rešiti.

SOS: Vzemimo čisti kozarček in vanj dajmo eno žličko droži ter moke in vode, premešajmo, pustimo na sobni temperaturi, da se droži podvojijo. Če se ne, ponovimo tale korak. Vzamemo čisti kozarec, damo eno žličko droži vanj, dodamo moke in vode, premešamo in zapremo kozarec.

Zdaj torej vemo, kakšne so zdrave droži in kaj naj naredimo, če jim kaj fali 😛

Lep drožasti pozdrav in naj droži,

vaša Anita

Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/knjiga-drozomanija/) ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/slana-in-sladka-drozomanija-nadaljevanje-svetovne-knjizne-uspesnice-drozomanija/)

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)