Najlažji kruh za začetek in uvod v peko z drožmi. Ni ga treba gnesti in dokaj hitro je pripravljen. Vendar obstaja majhna zanka: počakati je treba vsaj 12 ur, da se sredica utrdi, lepše se bo rezal in razvil bo poln okus – a se splača. Če vam seveda uspe.
ČASOVNICA ALI URNIK PEKE ZA 100-% RŽENKA V PEKAČU
1) Zjutraj vzamemo droži iz hladilnika. Jih nahranimo do želene količine droži ali naredimo nastavek po receptu. Pustimo na sobni temperaturi, da se podvojijo (nekje med 4-8 ur).
2) Čez 4-8 ur zmešamo testo po receptu. Predevamo v namaščen model in pustimo na sobni temperaturi, da se podvoji (nekje med 4-6 ur).
4) Pečemo zvečer po navodilih.
PO URAH*
8.00 matične droži vzamemo iz hladilnika, jih nahranimo ali naredimo nastavek po receptu.
13.00/14.00 zmešamo testo in ga damo v namaščen model. Pustimo na sobni, da se podvoji in razpoka.
18.00/19.00/20.00 pečemo.
*Vse ure so samo približne, oglejte si videoposnetek, da boste videli, kako zgleda rženko takoj po zamesu, po vzhajanju v modelu in po peki.
Ko je topleje, droži delajo hitreje, takrat uporabite manj droži ali hladno vodo.
Pozimi lahko uporabite več droži, da bo hitreje vzhajalo.
RECEPT:
Drožni nastavek:
10 g aktivnih matičnih droži (3 %)
35 g ržene moke (10 %)
35 g vode (10 %)
Sestavine zmešamo, pokrijemo in počakamo, da se prostornina podvoji (približno 4-8 ur).
ALI
Vzamemo kar 80 g svojih matičnih droži ali več, ki naj bodo prav tako puhaste in mehurčkaste.
Glavno testo za 22–centimetrski pekač širine 10,5 cm in globine 7 cm:
350 g ržene moke (100 %)
330 g vode (95 %)
7 g soli (2 %)
Vse sestavine: moko, vodo, sol in droži zmešamo v homogeno zmes. Zelo dobro premešamo, da se vse sestavine lepo povežejo in ni grudic ter suhih delov. Namastimo ali naoljimo pekač in zmes z lopatko predenemo v pekač. Izdatno posujemo z rženo moko. Pustimo vzhajati tako dolgo, da se količina testa podvoji in da je površina lepo razpokana. Približno 4-8 ur. Na začetku bo malce trajalo, da začne testo vzhajati, ko pa se enkrat zažene, bo dokaj hitro vzhajalo.
Pečico predhodno dobro segrejemo na 250 stopinj, skupaj s pečico grejemo tudi na dnu pekač. Ko damo rženka v pečico, spodaj vlijemo 2 dcl vode v pekač ,da ustvarimo paro in bo hrustljava skorjica. Nato znižamo temperaturo na 240 stopinj in pečemo 15 minut na tej temperaturi.
Po 15 minutah odstranimo pekač z vodo, da bomo lahko dobili lepo ter hrustljavo skorjico. Nato pa znižamo temperaturo na 200 stopinj Celzija in tako pečemo še približno 45 minut za cca. 770-gramski kruh.
NAMIG:
Če želimo dodati semena, jih dodamo skupaj z moko in ostalimi sestavinami. Kakšnih 8 ur prej jih lahko namočimo v vodi in 1 žlici droži, pokrijemo in fermentiramo do priprave testa.
NASVET:
Za rženka so droži lahko tudi malce kislejše, torej tudi če so nam že začele padati navzdol, jih lahko uporabimo za pripravo rženega kruha.