ČOKOLADNO-BOROVNIČEVI PIRINI MAFINI (12 velikih)
Gozdne borovnice so morda že konec, a ameriške so v popolnem razmahu. Te mafine pa lahko zdrožimo tudi s kakšnim drugim sadjem ali pa uporabimo zamrznjene gozdne sadeže.
Drožni nastavek (pripravimo pribl. 6-8 ur pred peko):
50 g puhastih droži
200 g pirine polnovredne moke
200 g mleka
Glavna masa:
200 g stopljene temne čokolade
110 g masla
100 g sladkorja
3 jajca
pol žličke sode bikarbone
1 žlička vaniljevega ekstrakta
ščepec soli
Sadje za v mafine:
Vsaj 200 g borovnic ali pa malce več (lahko gozdnih ali ameriških: če uporabimo zamrznjene, jih ne odtajamo)
Priprava mase:
Nad vodno kopeljo stopimo maslo in čokolado.
V večji posodi stepemo jajca, sol, sladkor in vaniljev ekstrakt ter pol žličke sode bikarbone (to lahko tudi presejemo, da se znebimo grudic). Prilijemo stopljeno čokolado z maslom, dobro premešamo.
Nato dodamo še podvojen drožni nastavek in zmešamo, da se vse sestavine lepo povežejo v homogeno maso. Takoj spečemo.
Polnjenje modelčkov/pekača:
Sama uporabljam papirnate modelčke, s katerimi obložim pekač. Lahko pa pečemo tudi brez papirčkov, vendar v tem primeru res dobro namastimo pekač.
Maso enakomerno porazdelimo po vdolbinicah, po vrhu nadevamo borovnice, ni nam jih treba potisniti v maso, saj bodo same skočile na sredino mafina med peko.
Peka:
V prej ogreti pečici na 180 stopinjah pribl. 20-25 minut, zgornje in spodnje grelo.
Najbolje teknejo še malce topli ?
Veselim se tvojih fotografij v naši spletni drožini v FB-skupini Kluba Drožomanija.