REZANCI Z DROŽMI, DIMLJENIM OSTRIGARJEM, KOPRIVO IN ČIČERIKINO RIKOTTO

Prihajajoči poletni dnevi kar kličejo tudi po brezskrbnih jedeh. Testenine karbonara so zagotovo ene od predstavnic preprostih, a krasno-slastnih jedi. Tokrat so pripravljene v sodelovanju z Martinom iz Graška na rastlinski osnovi s sfermentirano nadgradnjo. Dragi drožoman, draga drožomanka, ob razvoju receptur ves čas z Martinom razmišljava o učinku vključenih hranil na tvoje telo. Okus že mora odigrati svojo staro dobro simfonijo, toni morajo biti precizno uravnani. A, ne zadovoljujemo samo brbončic, temveč tudi ogromno število majcenih bitij v črevesni flori, ki so zadolženi za tvoje zdravje. Pa kar zadrožimo! 

FERMENTIRANO TESTO ZA REZANCE

110 g pšenične bele moke

75 g svilnatega tofuja

2 g soli

10 g puhastih in mehurčkastih droži

1 noževa konica kurkume

Tofu, droži in sol ter kurkumo fino zblendamo v tekočo zmes. Prilijemo k moki in ugnetemo voljno testo, ki pa bo kar precej kompaktno. Nič bat, po počitku med 4-5 ur na sobni temperaturi se bo tudi testo sprostilo, tudi če bo nekoliko naraslo, je povsem v redu. 

Za daljšo fermentacijo ga prestavimo na hladno in pustimo tam vsaj še 12 ur. 

Uporaba strojčka za testenine je nadvse priporočljiva. Drugače bomo pa zavihali rokave in z malce ročnega dela in valjarjem testo razvaljali v liste. Midva sva uporabila najprej nastavitev 2, nato pa še 4 za res lepo tanko testo. Vmes pridoma mokamo, da se listi ne zalepijo skupaj.

Nato jih prepognemo in narežemo na široke rezance.

Kuhanje:

Fermentirane testenine so skuhane izjemno hitro, tako da jih samo na hitro okopamo v vreli vodi (minutko), na hitro not in na hitro ven, lahko jih tudi speremo pod hladno vodo, da zaustavimo kuhanje.

KREMA IZ ČIČERIKINE RIKOTTE 

4 stroki česna 

1 čičerikina ricotta

1 skodelica ovsenega mleka

Muškatni orešček

Ingver

Luštrek

Limonin sok

Poper

Sol

V procesorju si pripravimo osnovo za omako, dodamo celotno čičerikino rikotto, ovseno ali drugo nevtralno rastlinsko mleko, sok polovice limone, ingver sol, poper in muškatni orešček po vašem okusu. Ne boste zajebali, dokler boste dobro uravnali slanost in kisline ter “nepretiravali” z začimbami. Celotno maso zmiksajte do gladkega. 

Česen narežemo na drobno. Za brezoljno prebivalstvo, prekrijte z vodo površino dobro segrete ponve in popražite česen v burnem izhlapevanju vode. Preostali opravite proces s kakovostnim oljčnim oljem. Naj se aroma česna razširi čez prostor, preden zalijete ponev in nikakor naj vam ne uide stopnja karamelizacije, ker boste okušali žarko celotno jed. 

ROKUJTE S KOPRIVO KOT KRALJICO

Veliko se pritožujemo, kako je težko dobiti kakovostno zelenjavo in kako draga je. No, kopriva je nezemeljsko rastlinje, ki ga uvrščamo med plevelje in nezaželene rastline v naši lepo urejeni krajinski arhitekturni estetiki. Še posebej, ker rada useka v nabiralsko roko, se urbano prebivalstvo nerado odloča za takšne podvige. Raste pa vseeno brezplačno in vsebuje esencialne minerale, vitamine, proteine in antioksidante. 

Koprive lahko popražite že na česnu za hitrejšo izvedbo. Osebno raje blanširam zelenjavo ali jo poparim za čim krajšo termično obdelavo, da zadržimo vse dobre atribute koprive. Na pari torej kuhajte koprivo največ 3 minute in jo nato ohladite v ledeni slani vodi, če boste jed sestavljali, nekoliko kasneje, drugače pa kar v omako z njo.

SESTAVLJANJE: 

Če imaste na voljo sveže rezance, jih predhodno ohlajene vmešajte v dobro segreto omako, na rahlo vmešajte koprivne liste in povsem na koncu dodajte dobro nasekljan luštrek. Ta začimba bo povezala vse nutriente in povzdignila okuse do vrhunca. Jed bomo zaključevali z bukovim ostrigarjem, katerega ne bomo dodatno termično obremenili in ga bomo samo “nacufanega” razporedili po jedi, ko boste že servirali sebi umerjeno porcijo. Da boste dvignili moralo dneva, posujte jed s cvetovi divje koprive, ki vam raste na prvem voglu hiše ali blokovske enote. 

Sfermentirani pozdravi,

Anita in Martin

P.s. Če jih boš zdrožil/-a, naju označi v objavi  Graška_Mountain_Farm  in  Anita Šumer – drožomanija 

P.s.s. Za več podobnih kulinaričnih akrobacij sledi obema profiloma.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)