14.18 Ocvrte kruhove rezine ali DROŽASTE ŠNITE Copy

Ko se včasih zgodi, da nam ostane kruh, je tale jed iz mladosti pravi način, kako ga porabiti. To se pri kruhu z drožmi resda ne zgodi pogosto, a takrat je dobro imeti pri roki tale recept. Res je preprost in sama ga pripravljam vedno, ko se mi zahoče kaj slanega ali sladkega za zajtrk.

Za 4 lačne osebe:

12 kosov vsaj 1 dan ali 2 starega kruha z drožmi (najbolje belega, polbelega  ali mešanega)

3 jajca

200 g mleka

4 ščepce soli

1 žlička vaniljevega ekstrakta (za sladke šnite)

Za peko: maslo ali olje

Priprava: V posodi razžvrkljamo jajce z mlekom in soljo, pri sladki različici dodamo še tekoč vaniljev ekstrakt. Priporočam, da kruh dvakrat pomočite v jajčno zmes, da se zares dobro prepoji, posebno če je malce starejši.

Nato v ponvi počasi segrejemo olje ali stopimo maslo in rezine kruha, dobro namočene v jajčni mešanici, ocvremo do zlato rumene barve na eni strani in nato še na drugi.

Po peki ocvrte rezine kruha z lopatko preložimo na papirnato brisačo, da vpije odvečno maščobo. Še vroče ponudimo kar tako brez vsega, če ga pripravljamo na slan način. Pri sladki različici šnite posujemo s sladkorjem v prahu in okrasimo s svežim sadjem ali pa s priljubljeno marmelado, morda celo z maslom.

NAMIG: Za bolj puhaste šnite lahko uporabite tudi brioš ali mlečni kruh ali toast.

NAMIG: Za vegansko različico uporabite namesto jajc 2 pretlačeni zelo zreli banani in namesto mleka rastlinski napitek.

Pa slasten drožotek!

Lep drožasti pozdrav in naj droži,

vaša Anita 

Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/knjiga-drozomanija/) ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/slana-in-sladka-drozomanija-nadaljevanje-svetovne-knjizne-uspesnice-drozomanija/)

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)