14.19 Drožaste žemljice Copy

Toplo dobrodrožli v spletni seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer. Danes se drožimo kar pri meni doma, in pripravili bomo mehke in slastne drožaste žemljice.

Potrebovali bomo:

(za približno 6 manjših žemljic po 100 g)

300 g bele pšenične moke

50 g polnovredne pirine/pšenične moke

7 g soli

100 g vode

100 g mleka (lahko zamenjate z rastlin.napitkom)

70 g puhastih in mehurčkastih droži

V vrču zmešamo vodo z mleko, dodamo še sol in seveda še droži. Res dobro premešamo, da se vse lepo porazdeli. V posodo počasi prilivamo tekoči del in dobro premešamo. Ugnetemo srednje mehko testo. Ne rabimo veliko gnesti, samo toliko da ni suhih delov in grudic. Nato testo pokrijemo za približno 10 minut.

Po počitku testo ponovno pregnetemo. In tako pokrito pustimo počivati, da se približno podvoji nekje med 3-8 ur.

V teh 3-8 urah se bo testo podvojilo. Jaz pa sem že pripravila eno, da boste videli razliko. Takole zgleda testo, ko je primerno za naslednji korak. Pult pomokamo in testo prekucnemo na pult in ga razdelimo na 6 enakih delov s pomočjo tehtnice, vsak del tehta približno 100 g.Oblikujemo kroglice, jih dobro pomokamo in preložimo na papir za peko. Te kroglice  bodo še enkrat vzhajale, da postanejo lepo puhaste in se približno podvojijo. Pri tem jih seveda pokrijemo, da se ne izsušijo. Lahko uporabite tudi pekač. Tukaj pa imam že pripravljene žemljice, ki bodo šle v pečico.                            

Pred peko uporabimo ročaj kuhalnice ali takšno tanjšo palico. Žemljice na sredini res res dobro sploščimo. Če tega ne naredimo, se bo sredina dvignila in bomo dobili bombetke.

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 240 stopinjah. Prvih 10 minut s paro, nato odstranimo paro in pečemo še tako dolgo, da lepo porjavijo. Takoj po peki žemljice preložimo v posodo, ki smo jo obložili z rahlo vlažno servieto. Zložimo jih v posodo, in pokrijemo in damo še pokrov čez, tako bodo lepo mehke.

Zdaj pa nam preostane samo še to, da jih poskusim, mmm, kako dišijo!

Pa slasten drožotek!

Lep drožasti pozdrav in naj droži,

vaša Anita

Opozorilo: Zaradi gledanja serije vas lahko zagrabi drožomanija 😉

Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/knjiga-drozomanija/) ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/slana-in-sladka-drozomanija-nadaljevanje-svetovne-knjizne-uspesnice-drozomanija/)

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)