14.25 Toast kruhek Copy

PUHASTO MEHAK TOAST

Dragi člani in drage članice Kluba Drožomanija,

Prepričana sem, da se bo pogosto znašel na vaši mizi.

RECEPT:

Kuhano testo:

25 g pšenične polnovredne moke

125 g vode

Glavno testo:

80 g hladne vode

7 g soli

30 g mleka

10 g rjavega sladkorja

80 g puhastih in mehurčkastih droži (pripravimo prej iz 10 g matičnih droži, 30 g vode in 40 g bele pšenične moke)

300 g bele pšenične moke

20 g masla

Najprej pšenično polnovredno moko zmešamo z vodo v kozici. Na srednji temperaturi kuhamo, da se zgosti, medtem nenehno mešamo. 

Kuhano zmes ohladimo.

Nato prilijemo hladno vodo, v kateri stopimo sol in sladkor, prilijemo še mleko in dodamo puhaste in mehurčkaste droži, dobro premešamo, nato prilijemo k beli pšenični moki.

Ugnetemo mehko testo, pustimo pokrito vsaj 15 minut, nato dodamo mehko maslo.

Vmasiramo v testo, če se nam upira, pokrijemo in počakamo. Nato ponovimo masiranje.

V pokriti posodi pustimo, da testo naraste za 50 %.

Nato ga lahko prestavimo v hladilnik v primeru daljše fermentacije ali pa nadaljujemo z oblikovanjem.

Jaz sem si že pripravila včeraj tole testo, tako da kar nadaljujem z oblikovanjem.

Testo razdelimo na 3 dele, vsakega po približno 195 g. 

OBLIKOVANJE: Vsak del testa zvijemo v rolico, ki jo prestavimo v dobro namaščen pekač.  Priporočam uporabo masla, saj to ne steče po stenah pekača. 

Pokrijemo in pustimo, da vzhaja toliko dolgo, da se vsaj podvoji.

PEKA: Nato spečemo v predhodno dobro ogreti pečici na 200 stopinjah. Pečemo približno 30-40 minut.

Po peki kruh zvrnemo na rešetko ter površino kruha premažemo z maslom, tako bo ostal prijetno mehak.

PS. Priporočam ogled videoposnetka 2.7 KRAJŠA IN DALJŠA FERMENTACIJA

URNIK PRIPRAVE

Če želimo toast za sobotni zajtrk:
V petek zjutraj pripravimo drožni nastavek. Pokrito pustimo, da se podvoji.
Če pa uporabimo kar 80 g puhastih in mehurčkastih matičnih droži, lahko popoldne v petek zamesimo testo.

Nato pustimo na sobni temperaturi, da testo naraste za približno 50 %. Oblikujemo in damo v pekač. Pustimo zunaj še kakšni 1-2 uri. Nato v hladilnik na povsem zgornjo poličko, kjer je topleje.
Zgodaj zjutraj vzamemo testo iz hladilnika, če je dovolj vzhajano, pečemo po navodilih. Drugače pustimo na sobni temperaturi, da še vzhaja.

Toast za večerjo
a) DALJŠA FERMENTACIJA:
Isti urnik kot zgoraj, vendar testo vzamemo iz hladilnika popoldan, vzhajamo in nato spečemo po navodilih.

b) KRAJŠA FERMENTACIJA: Pozno zvečer naredimo nastavek, zjutraj zamesimo testo, vzhajamo na sobni temperaturi, da testo naraste za 50 %. Oblikujemo, damo v pekač in vzhajamo na sobni temperaturi, dokler se ne podvoji in je puhasto, nato takoj spečemo po navodilih.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)