14.27 Cimetove drožzvezdice Copy

Cimetove drožzvezdice

Pripravljene so iz polnovredne pšenične moke in velikooooo cimeta. Te okusne, ne preveč sladke, dobro sfermentirane drožzvezdice bodo prava zdrava zvezda na praznični mizi.

Recept (za pribl. 2 običajna pladnja):

300 g pšenične polnovredne moke

2 jajci

2 ščepa soli

10 g mletega cimeta (priporočam cejlonskega, ali za še močnejši okus kasijo)

60 g puhastih in mehurčkastih droži iz pšenične bele moke

150 g hladnega masla, nakockanega

80 g rjavega ali navadnega sladkorja

1 žlička vanilijevega ekstrakta

PRIPRAVA: Moko zmešamo s cimetom. Jajci penasto umešamo s soljo in drožmi ter vanilijevim ekstraktom. Moko s cimetom in sladkorjem zmešamo skupaj z maslom, tako da pomanemo med prsti, da dobimo grudice. Nato prilijemo tekoči del. Na hitro ugnetemo testo brez suhih delov in grudic. Ne gnetemo pa dolgo, saj ne želimo razviti glutena.

Nepredušno pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi 15 ur, lahko tudi več, do 20.

OBLIKOVANJE: Testo bomo najlaže razvaljali med dvema kosoma papirja za peko. Če je premehko, ga damo na hladno, da se maslo utrdi, tako bomo tudi lažje izrezovali piškote. Sama dam testo za par minut v zamrzovalnik.

PEKA: V predhodno ogreti pečici na 180 stopinj približno 10-15 minut, sredina zvezdic je lahko še malce mehka, ko jih vzamemo iz pečice.

NAMIG: Še vroče drožzvezdice povaljajte v mletem sladkorju, ki ste mu dodali cimet v prahu. Dvojna doza cimeta, dvojna doza okusa.

URNIK PEKE: Če želimo peči v soboto dopoldneV petek popoldne si pripravimo vse sestavine in zamesimo testo. Neprodušno ga pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi do naslednjega jutra, ko se lotimo oblikovanja in peke.

Če želimo peči v nedeljo popoldneV soboto zvečer si pripravimo vse sestavine in zamesimo testo. Neprodušno ga pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi do naslednjega popoldneva, ko se lotimo oblikovanja in peke.

Pa slasten drožotek in čudovite drožastične praznike želim,

Anita

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)