14.38 Gluhi štruklji z drožmi Copy

This image has an empty alt attribute; its file name is kVICzZKCSDitg2cCwfqP_20211107163106_IMG_5017-03.jpeg

Gluhi štruklji so slovenska tradicionalna jed. Stregla se je ob praznikih in ob večjih skupinskih delih, ki jih je v jesenskem času kar precej (trgatev, spravilo pridelka). 

Skupaj bomo zdrožili puhasto mehke gluhe štruklje, ki sem jih pripravila na malce drugačen način. 

Pa zadrožimo!


RECEPT

Sestavine:

350 g pšenične univerzalne moke Natur Pur

210 g vode

30 g masla

7 g soli

40 g puhastih in mehurčkastih droži

Priprava testa:

Odtehtamo 30 g moke in jo v kozici zmešamo z vodo in soljo. Pristavimo na štedilnik ter med nenehnim mešanjem segrevamo. Tekočina se bo zgostila. Nato odstavimo in dodamo maslo. Dobro premešamo, da se maslo raztopi in lepo poveže s kuhano moko.

Pustimo nekaj časa, da se močnata zmes ohladi. Potem dodamo še droži in vse skupaj primešamo k moki in ugnetemo mehko, voljno testo.

Nepredušno pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi, da testo naraste za polovico. Nato ga lahko za daljšo fermentacijo in lažjo prebavljivost prestavimo na hladno do naslednjega dne.

Oblikovanje:

Testo razdelimo na 2 dela in vsakega nežno oblikujemo v obliko zvitka/klobase. Prestavimo na papir za peko. Dobro pokrijemo, da se površina testa ne zasuši, in še pustimo vzhajati kakšne 3-4 ure.

Kuhanje:

Štruklje lahko kuhamo nad paro ali pa v vodi. Sama uporabljam nastavek za kuhanje nad paro. Tako da v loncu zavrem vodo, jo solim in dam po en zvitek v nastavek. Upoštevajmo, da se med kuhanjem prostornina štrukljev približno podvoji. Čas kuhanja je kakšnih 20 minut.

Štrukelj nato vzamemo iz nastavka, pustimo, da se malce ohladijo, kakšnih 5 minut, nato ga narežemo in serviramo.

Če pa štruklje kuhamo kar v rahlo osoljeni vodi, predlagam, da jih pri oblikovanju narežemo na manjše kose (namesto na 2 dela jih razdelimo na 6 kosov). Čas kuhanja je potem približno 15 minut.

Način serviranja:

Gluhi štruklji se lepo prilegajo h kakšni čebulni omaki, pečenki, lahko jih prelijemo z maslom in praženimi drobtinami. Pa tudi s sadno omako jih lahko lepo postrežemo. Skratka drožastično uporabni 🙂

URNIK PEKE:

Če želimo gluhe štruklje z drožmi za kosilo:

Zjutraj dan prej pripravimo drožni nastavek iz 5 g matičnih droži, 15 g vode in 20 g bele pšenične moke 6-8 ur pred zamesom. 

Pokrito pustimo, da se podvoji.

Če pa uporabimo kar 40 g puhastih in mehurčkastih matičnih droži, lahko popoldne zamesimo testo.

Po zamesu:

Nato pustimo na sobni temperaturi, da testo naraste za približno 30-40 %. Prestavimo v hladilnik za daljšo fermentacijo. 

Naslednji dan dopoldan vzamemo testo iz hladilnika, oblikujemo v obliko zvitka/klobase, damo na papir za peko ter vzhajamo na sobni temperaturi še 3-5 ur. Kuhamo po navodilih.

Gluhi štrulji z drožmi za večerjo: 

DALJŠA FERMENTACIJA: Isti urnik kot zgoraj, vendar testo vzamemo iz hladilnika popoldan, oblikujemo in vzhajamo in nato kuhamo po navodilih.

KRAJŠA FERMENTACIJA: Pozno zvečer naredimo nastavek, zjutraj zamesimo testo, vzhajamo na sobni temperaturi, da testo naraste za 60 %. Oblikujemo in vzhajamo 3-5 ur in nato skuhamo po navodilih.

Pa slasten drožotek želim,

Anita

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)