PIRINA PITA Z LEŠNIKOVO IN POMARANČNO KREMO Copy

Fermentacija: 3 v 1  Z Martinom sva ponovno zdrožila moči, znanje in prijetno preživet prosti čas, da sva za vas ustvarila nov recept – pirino pito z lešnikovo in pomarančno kremo. Dragi drožoman, draga drožomanka, je tudi tebi poskočilo srce in so se pocedile sline že ob omembi? Toplo vabljen/-a, da si ga prebereš in stopnjuješ te občutke do realizacije pite v domači kuhinji.  Vse ključne sestavine najdeš pri GraškaZlata ptičkaTrgovina Krajček in Zrno do zrna, trgovina z ekološkimi izdelki. Nikar ne pozabi nahraniti svojih droži, da bo testo primerno sfermentiralo. S tabo delim recept za osnovo, božansko nadgradnjo z lešnikovo in pomarančno kremo pa najdeš na strani Graška

KRHKO TESTO

(za kvadraten pekač s stranico 21 cm):

250 g pirine bele moke

70 g ovsenega napitka

5 g soli

30 g puhastih in mehurčkastih droži

80 g sončničnega olja

Priprava testa:

V ovsenem napitku raztopimo sol in puhaste ter mehurčkaste droži, prilijemo k moki in na hitro ugnetemo v drobtinice. Postopoma prilivamo olje in ponovno hitro pregnetemo, ne želimo namreč žilavega testa, takšno namreč ne bo krhko.

Fermentacija:

Nepredušno pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi vsaj 15 ur, da fino sfermentira, lahko tudi malce dlje.

Oblikovanje: 

Testo nato razvaljamo med dvema kosoma papirja za peko na velikost pekača.

Pekač nato skupaj s testom postavimo za dobro uro na hladno.

Peka:

Po počitku na hladnem testo za pito slepo spečemo v prej dobro ogreti pečici na 180 stopinjah, da nežno porjavi, pribl. 20-25 minut.

LEŠNIKOVA KREMA 

Za pripravo lešnikove kreme potrebujemo 250 g čičerikine Rikotte, 250 g praženih lešnikov, 50 g nerafiniranega rjavega sladkorja ali javorjevega sirupa in ščepec soli. Sami smo v receptu uporabili sevniške lešnike, ki so superiorni in iz slovenske pridelave.  

V zmogljivem blanderju vse sestavine zmešamo do gladke paste. Po želji si lahko kremo dodatno začinite s cimetom, kakavom, čilijem … itd. 

POMARANČNA KREMA

Kremo smo na Graški Gori pripravljali jeseni, ko nismo vedeli, kaj bi z domače pridelanimi in aromatično dišečimi kutinami. Dobili smo v dar gajbico primorskih pomaranč in ideje so se pričele kresati. 

Ob kuhanju marmelade vsi pomislijo na goro sladkorja in tudi sami se ga izogibamo. Tokrat smo uporabili za kuhanje svoj domači jabolčni sok, s katerim smo prekrili kutine in pomaranče v razmerju 1:1. Kutine smo seveda olupili, izrezali sredico, in ker vsebujejo veliko pektina, smo jih dodali nekoliko več v recepturo zaradi kremaste teksture in daljše obstojnosti. Ekološke pomaranče smo predčasno namakali v vodi čez noč, da izgubi olup grenkobo. Uporabili smo cele pomaranče zaradi aromatičnosti olupa, porezali peclje, jih narezali na manjše krhlje in jih spravili v lonec. 

Od začimb smo dodali v lonec v možnarju zdrobljen kardamom, janeževa semena (lahko tudi zvezdasti janež) in cimet. Predlagamo, da začinite po svojem občutku, postopoma dodajate začimbe in uravnate okus po lastni meri. 

Sadje kuhamo 3-4 ure,  po potrebi dodajamo jabolčni sok in pazimo, da se nam ne prižge. Sadje mora popolnoma razpasti, tekočina mora izpareti, dokler ne dobimo dovolj goste sadne pulpe. Po kuhanju zmes ohladimo in v procesorju zmešamo do gladke mase. 

Za shranjevanje in pasterizacijo predlagamo, da maso vročo zmešate s paličnim mešalnikom in jo v razgrete kozarce vložite za ozimnico. Uživajte v kremi/marmeladi brez sladkorja.  

Anita in Martin

P.s. Če jo boš zdrožil/-a, naju označi v objavi  Graška Mountain Farm   in  Anita Šumer – drožomanija .

Nič ne škodi, če pito podeliš še s kom. 

P.s.s. Za več podobnih kulinaričnih akrobacij sledi obema profiloma.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)