ZADNJA ZIMSKA PICA Copy

Dragi drožoman, draga drožomanka, naj ti jo predstavim – srčna, sočna in sfermentirana kolikor se le da – zadnja zimska pica. Citiram maestra te simfonije, Martina Rojnika, katere so ključne kalorije te pice. “Izvenredno testo, fermentirano z Anitinim prijateljem Rudlom, krema iz pečene graškogorske dobro uležane hokaido buče, bela zeliščna ajdova batina z visoko stopnjo karamelizacije, “el fino” blaširan brstični ohrovt, čičerikina rikota s koprcem, dobro okisana rdeča čebula v jabolčnem kisu in nepravilno riban hren iz naše zemlje (izkopan iz pol zamrzjene zemlje – visoka vrednost tega recepta), da pretiravamo smo dodali še svež timijan na koncu. Pica se peče dvostopenjsko, testo odlikuje 24 urna fermentacija, vse sestavine so regionalne ne dlje od mednarodnih voda, kjer Slovenija nima zares dostopa.

TESTO ZA DROŽPICO PO KNJIGI DROŽOMANIJA:

Čas od zamesa do peke: pribl. 24-72 ur

Dejanski čas priprave: 20 min

Običajna količina testa za 1 pico/osebo: pribl. 250 g

  • 120 g pšenične bele moke T500 (90 %)
  • 13 g pšenične/pirine polnovredne moke (10 % )
  • 87 g vode (65 %) (količino vode prilagodimo izbrani moki)
  • 3 g soli (2 %)
  • 27 g drožnega nastavka (20 %; ki mora biti mehurčkast; 7 g matičnih droži, 10 g vode, 10 g T500, pripravimo kakšnih 6-12 ur pred zamesom) 

Vse sestavine dobro ugnetemo, tako da ni suhih delov in grudic. Pustimo počivati kakšnih 15 minut, nato testo še enkrat pregnetemo.

Po želji naredimo 4 serije potegov in prepogibov v naslednjih dveh urah, če imamo čas. Testo pustimo še 3–4 ure zunaj, potem oblikujemo kroglice, jih damo v pomokano posodo in jih za pribl. 40-60 ur postavimo v hladilnik. Lahko pa jih seveda uporabimo tudi prej, a daljša kot bo fermentacija, okusnejša bo drožpica in laže prebavljiva.

Preden kroglice uporabimo, se mora njihova velikost približno podvojiti. Če se ne, jih pustimo tako dolgo na sobni temperaturi.

Pred oblikovanjem pice se naj kroglice ogrejejo na sobno temperaturo. Testo za pico raztegnemo, pico zmerno obložimo ter pečemo na najvišji temperaturi, ki jo dopušča pečica. Sama imam jekleno ploščo, ki jo pred peko segrevam vsaj 45 min na 275 stopinjah, isto velja za šamotno/granitno ploščo.

Opomba: Vse količine so približne, prilagodite količino vode svoji moki. Testo ne sme biti redko.

Ker odlična drožpica kar kliče po izvrstni zdravi oblogi, najdete spodaj namige in recepture za pripravo slastnih nadevov iz delikates  blagovne znamke “Graška mountain farm”.

BUČNA KREMA: 

Pecite bučo (lahko sladek krompir) in čebulo v razmerju 1:1, v pečici 45 min na 180 stopinj. Zelenjavo pred peko začinite s koriandrom, dimljeno papriko, soljo, česnom in črnim poprom. V zelenjavo umasirajte sol, paradižnikov koncentrat in nekaj kapljic vode ali olivnega olja, da bodo pri peki naravno prisotni sladkorji lepo karamelizirali. Vso zelenjavo po peki transformirajte v gladko kremo s procesorjem. 

KISANA ČEBULA: 

Uporabite rdečo čebulo, narežite enakomerno velike krhlje. Zakuhajte vodo in jabolčni kis v razmerju 1:1 vse do vrenja in odstavite. Vmešajte 50 gramov rjavega sladkorja, nekaj listov lovorja in janeževo seme. Dodajte čebulo in hranite v hladilniku.

ČIČERIKINA RIKOTA: 

Kontaktirajte gorsko kmetijo Graška in mogoče bodo imeli rešitev za vas. V primeru iskanja alternative lahko uporabite tofu, ki ga s procesorjem mešate vse do gladke mase. Dodate lahko nekaj šalotke, limoninega soka, soli, kaper ter vse skupaj dodatno zmešate. 

AJDOVA BELA BATINA:

Kontaktirajte gorsko kmetijo Graška in mogoče bodo imeli rešitev za vas. Za alternativno rešitev poizkušajte poiskati kakšno obliko klobasice v svoji regiji. 

HRUSTLJAVI BRSTIČNI OHROVT: 

Vzemite si trenutek za meditacijo in skrbno oluščite vsako glavico ohrovta posebej, da boste dobili lepe okrogle lističe. Za polno senzacijo ohrovta se predlaga največ 3 min blanširanja v slani vreli vodi. Nato urno pod ledeno vodo, da ga ne prekuhate. Cilj je ohraniti poln okus in visoko stopnjo hrustljavosti te čudovite zelenjave. 

SVEŽ HREN: 

V surovi obliki je ta korenika najboljša, zato ga samo fino naribajte na drožpico in ne šparajte. Dokler zime ni konec, ohranjajte imunski sistem visoko z belim zlatom. 

SESTAVLJANJE: 

Na testo drožpice namažite bučno kremo, nekaj žlic čičerikine rikote, poljubno število rezin ajdove batine in pecite 8-10 min na 275 stopinjah. Ko bo peka zaključena, drožpico obložite še z brstičnim ohrovtom, hrenom in kisano čebulo. 

Za dodatne informacije in razplet tega sodelovanja spremljajte Graska mountain farm in Sourdoughmania.

Fermentirani pozdravi,

Anita Šumer in Martin Rojnik  

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)