Palačinke z drožmi
Drožalinke ali palačinke z drožmi so zelo rahle in nežne, najslajše pa so z medom.
Izbrani recept najdeš tudi v knjigi Drožomanija.
Čas priprave: od 3 do 12 ur
Sestavine
75 g aktivnih matičnih droži
130 g pšenične polbele moke T 850
300 g mleka
4 g soli
sadje in med
Postopek
- Vse sestavine razen soli damo v posodo in pomešamo z metlico, da se med seboj povežejo.
- Posodo pokrijemo in pustimo stati tako dolgo, da je vrh mase mehurčkast in masa nekoliko naraste. Na sobni temperaturi to traja vsaj od tri do pet ur, lahko pa posodo postavimo čez noč v hladilnik. Šele nato dodamo sol.
- Če se nam zdi masa pregosta, jo lahko razredčimo z mlekom do želene gostote ali dodamo eno jajce ter dobro premešamo z metlico; tako bodo palačinke čvrstejše.
- Pečemo jih na kokosovi maščobi (olju), oljčnem olju ali prekuhanem maslu (ghee).
- Pečene palačinke prelijemo s tekočim medom in obložimo s sadjem.
Namigi
- Za vegansko različico palačink nadomestimo mleko z rastlinskim napitkom. Polovico moke lahko zamenjamo z moko enozrnice ali kamuta, da bodo palačinke okusnejše.
- Če želimo sladke drožalinke, osnovnemu receptu dodamo sladkor ali med po okusu.