Fermentirana pirina tortica z drožmi in sadjem (brez jajc, mleka, masla)

Fermentirana pirina tortica z drožmi in sadjem

Recipe by Anita Šumer


Rojstnodnevna ali pa vsakdanja torta za vse prave drožomane in drožomanke. Če tudi ti obožuješ droži, potem je tale fino sfermentirana tortica prava izbira zate ali pa za koga od tvojih najdražjih.

V osnovi je sicer rastlinska, ampak sem v komentarjih dopisala tudi možnost izvedbe z jajci in mlekom in maslom, tako da lahko izbereš svojo favoritko.

Ta fermentirana tortica ti ne bo obležala v želodcu, saj so bile na delu droži s celo združbo mikroorganizmov. Ti pa bodo poskrbeli, da je laže prebavljiva, izvrstnega okusa, tudi če jo ješ še malce toplo. Npr. s kepico vaniljevega sladoleda ali pa stepene smetane.

Je še kaj boljšega od tega? Bolj zdrava tortica, s katero pocartaš sebe in svoj trebušček. Cele tortice si sicer le ne privošči, potem ne garantiram izostanka obilnega občutka 😉

DROŽNI NASTAVEK:
50 g puhastih in mehurčkastih droži
80 g pšenične ali pirine bele moke
70 g vode (ali mleka)
Zmešaj vse sestavine v enakomerno zmes, nepredušno pokrij in pusti na sobni temperaturi, da se podvoji (pribl. 4–9 ur).

Sestavine

  • Vse drožni nastavek od prej (200 g)

  • 400 ml kokosovega mleka iz pločevinke (za običajno torto zmešaj 200 g mleka z moko in drožnim nastavkom, pusti da se podvoji, potem pa stopi 200 g masla in v toplo maslo, ne vroče, vmešaj 2 jajci)

  • 200 g pšenične ali pirine bele moke

  • 120 g (rjavega) sladkorja/kokosovega

  • ščep soli

  • ½ žličke mlete vanilje/1 žlička vaniljevega ekstrakta

  • 20 g črnega/temnega kakava

  • 20 g kokosovega olja

  • ½ žličke sode bikarbone

  • 200 g odcejenih višenj ali drugega svežega sadja (malin, borovnic, gozdnih sadežev ipd.)

  • + 1 žlica moke za posip sadja

  • Dekoracija: stepena smetana, sladoled, še več sadja

Postopek

  • PRIPRAVA
    Noč pred peko postavi pločevinko kokosovega mleka v hladilnik, tako se bo ločila maščoba. Tekočino odlij in prihrani. Eno noč prej tudi pripravi drožni nastavek.
    Naslednji dan zjutraj posebej zmešaj kokosovo tekočino in moko ter dodaj drožni nastavek. Dobro premešaj, da ne bo grudic. Pokrij nepredušno in pusti, da se podvoji, nekje 3–5 ur.
    V kozici stopi maščobo iz pločevinke in kokosovo maslo. Odstavi ter dodaj sladkor, vaniljo, sol, kakav, sodo. Vse skupaj združi s podvojenimi puhastimi drožmi in dobro premešaj, da se vse lepo poveže.
    Prelij v namaščen pekač. Sadje dobro odcedi in ga posuj z moko, premešaj in razporedi po površini.
  • PEKA
    V predhodno ogreti pečici na 180-190°C peci približno 40–45 minut. 
    NASVET: Zapiči zobotrebec v torto, da preveriš, ali je pečena. Ko bo čist, je torta pečena. Drugače malce podaljšaj peko.
  • SERVIRANJE:
    Lahko pustiš, da se torta ohladi malce, če se ji lahko upreš. Je sicer slastna tudi malce topla, s stepeno smetano sladoled in še več sadja po vrhu.
  • Vedno ko spečem to pirino torto (tudi med letom ne le za svoj rojstni dan), skrivnostno izgine še isti dan.
    Veselim se tvojih izkušenj in droženja, pa seveda podeli kak kos ali dva z družino in prijatelji. Prav tako pa tudi tale recept.




    Naj droži in se krasi,
    Anita 


    p.s. še več okusnih receptov pa najdeš v mojih knjigah, klikni tukaj.
    Če te zanima priprava kruha ali pice, pa te čakata spletna tečaja tukaj

    Kako ustvariš svoj domači kvas

    NL subscription - prve droži(#4)