Graška drožomanija

Sodelovanje z Martinom Rojnikom in z njegovo blagovno znamko Grashka

Se tudi vi strinjate, da je fermentacija zakon? Ko stopimo vkup zanesenjaki, ki se trudimo za lepši in boljši svet, nastane nekaj drožastičnega!

Dragi drožomani in drage drožomanke, vedno se rada povezujem z navdihujočimi ljudmi, in Martin Rojnik, ki je gonilna sila in ustvarjalec idej in realizator odličnih izdelkov pod znamko Grashka, je nedvomno eden izmed njih.

Moja ljubezen so droži in vse, kar je z njimi povezano, Martinova pa ustvarjanje polnovredne rastlinske hrane iz lokalno pridelanih, ekoloških sestavin. No, tudi ta del mi je nadvse blizu, od nekdaj podpiram lokalne kmete in pridelovalce hrane na naravi prijazen način.

Martin ustvarja na čudoviti, malce odmaknjeni kmetiji na Graški Gori, nedaleč od Slovenj Gradca, kjer je moj dom. Poleg velikega gobjega živeža, iz katere dela namaze, fermentirane vložnine, dehidrirane in macerirane gobice, je letos posadil tudi kar nekaj sadnega drevja.

Naj z vami podelim še kratko zgodbico, kako se je tole sodelovanje sploh zgodilo. Rada imam izzive, in letos januarja mi je prijateljica Alenka zastavila novega. Zato sem se posvetila pripravi veganskih drožbrot.

Ko mi je Martin nato nekje po tem uspešno izpeljanem krofovskem izzivu pisal, da bi kaj zdrožila skupaj, sem povabilo z navdušenjem tudi sprejela.

Spodaj pa vam Martina predstavljam še malce bolj podrobno in osebno.

Kdo je Martin, za vse tiste, ki te (še) ne poznajo?

Trenutno kmet, kuhar in proizvajalec rastlinskih živil. Jutri še ne vem, kaj bo prineslo.

Kaj sta tvoja strast in tvoje poslanstvo?

Razvoj in distribucija odgovornih prehranskih hranil. Želim si, da bi razumeli svoj trenuten vpliv na okolje, da bi izmerili, koliko naravnih resursov imamo še na voljo in kako kritičnega pomena je, da spremenimo način bivanja na zemlji v vseh pogledih. Ljudem želim približati življenje na podeželju, ker sta razpršitev naših vplivov na okolje in razdrobljena pridelava hrane edina rešitev za našo civilizacijo.

Je to že od nekdaj to, kar si si želel početi?

Moje otroštvo je prežeto z bivanjem na kmetiji, s počitnikovanjem v Triglavskem narodnem parku, z nabiranjem zdravilnih cvetic, s pomočjo materi v kuhinji in na vrtovih. Samo vprašanje je bilo, kdaj se bo vrnil k koreninam.

Ali pa si se prej preizkusil v drugih vodah?

Večji del svojih tridesetih let sem namenil marketingu, oglaševalskim agencijam, modni in glasbeni industriji. Očitno sem kot Siddharta pisatelja Hermanna Hesseja moral izkusiti vesolja, ki so mi bila samo od daleč privlačna. Šele ob selitvi v Berlin se je moje življenje pričelo obračati, kompas se je usmeril, kjer je moja pot.

Spomnim se, kdaj sem te prvič srečala. 2018 na srečanju kulinaričnih blogerjev Njam zgodbe, ki je bilo v tvoji restavraciji Kucha. Nad zasnovo in hrano sem bila navdušena! Tako da sem bila kar redna gostja. Kako nadaljujes in nadgrajujes to zgodbo?

Moja kulinarična zgodba se je pričela v Berlinu, nadaljevala v mnogih restavracijah v tujini in doma, nadaljevala v Inštitutu SURF Food, nadgradila v podjetju Kucha d.o.o., metamorfizirala v projektu Graška in tako se bo nadaljevalo, dokler bom zmogel uresničevati svoje poslanstvo. Po dolgi poti sem prišel nazaj na kmetijo, kjer postajam mlad prevzemnik, in tukaj, sedaj, sem srečen.

Kako se ti je utrnila ideja za skupno fermentiranje?

Tako kot večina idej, udari te v glavo. 😉

Kakšni so tvoji načrti za tole sodelovanje? Kaj si od njega obetaš oz. kam pelje?

Zares se je treba samo prepustiti. Večino odgovorov je že zapisanih tam nekje v nevidnem. 😉

Za bolj poglobljeno in doživeto izkušnjo spremljajte dogajanje na Martinovi spletni strani in socialnih kanalih Facebook in Instagram.

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)