Triki in napotki

Najpogostejša vprašanja, ki se porajajo pri peki z drožmi …

Opravimo preskus s prstom. Prst potisnemo približno pol centimetra globoko v testo. Če se nastala udrtina počasi zapolni skoraj do vrha, testo ravno prav vzhajano in je primerno za peko. Če udrtina ostane, je testo preveč vzhajano oziroma preveč fermentirano. Specite ga, kruh bo kljub temu dober. Če pa se udrtina zapolni prehitro, testo še ni dovolj vzhajano. Ta preizkus ne velja, če smo testo hranili v hladilniku 🙂
Testo najbolje vzhaja v vzhajalni posodi s pokrovom. Če te posode nimamo, uporabimo navadno skledo, ki jo prekrijemo s kapo za tuširanje; slednjo lahko uporabimo tudi za to, da prekrijemo vzhajalno košarico.
Če želimo hrustljavo skorjico in lepo barvo, potem prvih 15 minut v pečici ustvarimo paro.
Paro v pečici lahko ustvarimo na več načinov, in sicer tako, da napolnimo manjši plitev pekač z vodo in ga postavimo pod rešetko/kamen/pekač v peči ali pa v prazen in razgret pekač natresemo nekaj kock ledu, ko damo peči krušno testo v pečico.
Moke se razlikujejo po tem, koliko vode vsrkajo, zato navajam odstotke potrebne tekočine (vode, mleka, piva,…). Količine tekočin v receptih so okvirne, prilagodite jih svoji moki.
Če je testo premehko za oblikovanje, ga postavimo za eno uro v hladilnik, da se nekoliko utrdi.
Ko se od zadnjega hranjenja podvojijo. Dokaj dober pokazatelj je tudi preizkus z vodo. Droži so primerne za uporabo, ko plavajo na vodi. Eno žličko droži damo v vodo, če plavajo na vodi, jih lahko uporabimo. Če potonejo, so preveč fermentirane ali pa premalo. Ta preizkus velja, če je razmerje droži 1 del moke in 1 del vode, kar pomeni, da je hidracija 100-odstotna. Pri rženih ni nujno, da bodo lebdele na vodi, saj je to težka moka.
Hidracija je količina vode v testu. Začnemo z nižjo stopnjo hidracije (npr. 60 % pri pšenični moki), saj lahko vodo postopoma dodajamo.
Če nimamo kamna za peko ali šamotne plošče, lahko pečemo kruh v litoželezni posodi s pokrovom, tudi emajlirana bo v redu. Če krušno testo pečemo na kamnu, ga lahko pokrijemo z narobe obrnjeno visoko ognjevarno posodo oziroma loncem.Sama sicer za peko kruha uporabljam jekleno ploščo Pizza Steel, s katero sem zelo zadovoljna, saj odlično akumulira vročino in jo hitro odda, kar je pomembno pri peki.Kruh boste prav tako lahko spekli na povsem navadnem pekaču, ki je priložen pečici. Le segrejte ga dobro, preden boste testo zvrnili nanj.
Za peko pice lahko uporabimo narobe obrnjen plitev pekač, ki ga segrejemo skupaj s pečico. Nato nanj prenesemo pico, ki jo podložimo s peki papirjem.Najraje pa uporabljam jekleno ploščo Pizza Steel, s katero sem zelo zadovoljna, saj odlično akumulira vročino in jo hitro odda, kar je pomembno pri peki. Poleg tega pa je praktično neuničljiva.

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)