Je december res najboljši čas za peko z drožmi – Clanek

ZALJUBLJENA V DROŽI ŽE OD 2012

ZALJUBLJENA V DROŽI ŽE OD 2012

Je december res najboljši čas za peko z drožmi?

Je december res najboljši čas za peko z drožmi?

Toplo pozdravljeni.

Glede na to, da ste danes tukaj z mano, najbrž radi pečete razne pekovske dobrote in z njimi navdušujete sebe in svoje najdražje.

Morda ste se tudi že spoznali z drožmi in vas je peka z njimi že malce obsedla – in verjemite, če kdo, sem jaz tista, ki vas popolnoma razumem.

In ker so pred nami praznični dnevi, si jih najbrž tudi vi želite ‒ kljub trenutni situaciji ‒ preživeti kar se da mirno in čim manj stresno.

Prav zato ste že kar malce radovedni, ali lahko pri tem kaj pripomore peka z drožmi, ali kot sama rečem drožopeka (saj ste vendarle na tej strani).

Saj veste, droži so naravni kvas, zmes moke in vode, ki sicer potrebuje malce več časa in potrpežljivosti, vendar pa poskrbi za čudovit okus in omamen vonj. In kar je še najlepše ‒ po uživanju ne občutite tistega obteženega, napetega želodca ali slabosti, kot jih velikokrat povzroči kruh s kvasom.

No, kot rečeno, prepričana sem, da lahko droženje krasno doprinese k bolj čarobnemu prazničnemu vzdušju (poleg vseh okraskov, topline ognja v kaminu in bližine najdražjih).

Zakaj pa vam sploh to pripovedujem?

Zakaj pa vam sploh to pripovedujem?

Pred odgovorom na to vprašanje pa naj se vam najprej na hitro sploh predstavim …

Moje ime je Anita Šumer in sem neizmerno zaljubljena v droži. Od leta 2012 nenehno odkrivam nove načine ustvarjanja in skušam navduševati ljudi po celem svetu, da tudi sami pobližje spoznajo ta neverjeten način ustvarjanja pekovskih drožbrot.

Peka z drožmi je postala moja meditacija, sprostitev in možnost, da se umetniško izražam. Hkrati pa lahko na ta način delim še svojo strast in navdušenje do tega zdravega in slastnega načina peke z ostalimi pekovskimi navdušenci na tem svetu …

Vse skupaj pa se je do danes zdrožilo v dve knjižni uspešnici (prek 8.250 prodanih knjig o kruhu in napredni drožopeki) ter več kot 110.000 sledilcev.

In skupaj z njimi sem v tem času odkrila nekaj …

In skupaj z njimi sem v tem času odkrila nekaj …

Da je pravzaprav ravno zimski in predvsem decembrski čas tisti, ki lahko zaradi drožastih pekovskih dobrot v vašem domu poskrbi za bolj brezskrbne in sproščene praznike.

Ker si resnično želim, da bi tudi vaši letošnji prazniki bili morda celo še bolj čarobni kot v preteklih letih, sem se odločila nekaj …

Za vas sem zbrala na kup tistih glavnih 5 razlogov, zakaj verjamem, da vam lahko ustvarjanje z drožmi pričara še toliko lepše praznike.

Da pa ne bom pisala samo o razlogih, sem na koncu za vas zdrožila še prav posebno rešitev za vse, ki pri drožopeki potrebujete še malce pomoči : ). Toplo priporočam, da pozorno preberete besedilo do konca.

Razlog #1: Krajše dneve si lahko podaljšamo

Zaradi krajših zimskih dni se nam zdi, da je dneva kar naenkrat konec.

In ob takih trenutkih hitro pademo v tisto dobro poznano popoldansko ali večerno rutino ‒ poležavanje na kavču v družbi najljubše TV-nanizanke, pod udobno, toplo odejo.

V praksi sicer izgleda sanjsko, po drugi strani pa se nam zna po tem velikokrat prikrasti nehvaležni občutek, da nismo ničesar naredili.

Prav zato je peka eden izmed odličnih načinov, kako si lahko popestrimo kratke zimske dneve.

Poleg tega, da imamo odlično priložnost za izpopolnjevanje svojih drožastih pekovskih veščin, si lahko na ta način podaljšamo še jutranji spanec, saj si nekaj slastnega in zdravega za zajtrk pripravimo že prejšnji dan.

Vaše počutje na koncu dneva pa bo dosti prijetnejše, saj boste vedeli, da pa vam je nekaj le uspelo postoriti ‒ in to nekaj, za kar vam bo vaše zdravje izredno hvaležno!

To pa nas pripelje do naslednjega razloga, zakaj je december pravi čas za peko z drožmi …

Razlog #2: Peka dokazano sprošča

Nižje temperature in manj sončne svetlobe poskrbijo, da preživimo več časa med štirimi stenami, kar lahko vpliva na naše razpoloženje in počutje …

AMPAK!

To ne pomeni, da se je treba sprijazniti z “zimsko usodo” in vsak dan gledati na koledar, kdaj bosta pomlad in poletje končno nazaj.

Peka in priprava kruha je pravzaprav ena izmed tistih aktivnosti, ki pozitivno vpliva na nas in je enkratna za boj proti kortizolu ‒ stresnemu hormonu.

Dejstvo je, da se ljudje ponavadi poskušamo zamotiti, ko se počutimo zaskrbljene. Peka pa marsikomu zagotovi prav to ‒ sprostitev in odklop.

Ko pa v peko vključimo še droži, se v našem telesu zgodi nekaj fantastičnega …

Ko pa v peko vključimo še droži, se v našem telesu zgodi nekaj fantastičnega …

Imajo namreč številne pozitivne učinke na našo prebavo in naš želodec, poleg tega pa se izognemo tudi nenadnim skokom sladkorja v krvi, mlečna kislina iz droži pa ima blagodejen vpliv na našo črevesno sluznico.

Tako praktično ubijemo dve muhi na en mah ‒ se poslovimo od stresa, hkrati pa poskrbimo še za svoj imunski sistem, ki pa je v zimskih dneh velikokrat na preizkušnji.

Nikakor pa ne pozabite na svoje najdražje, ko boste pripravljali pekovske dobrote. Raziskave namreč kažejo, da nas obdarovanje drugih celo boljosreči kot obdarovanje samega sebe.

In ni lepšega kot zadovoljni izrazi užitka in hvaležnosti na obrazu vaših najdražjih, ko pokusijo vašo pekovsko umetnino.

Pa smo že pri naslednjem razlogu …

Razlog #3: Peka srčno povezuje družino

Verjetno vam je že nekako znano, da imajo skupni obroki drožastične učinke na medsebojno komunikacijo v družini.

In res je …

Ne le, da nam dobra hrana daje energijo in poskrbi za popolno razvajanje naših brbončic, ampak tudi že od nekdaj združuje ljudi ‒ partnerje, družino, prijatelje.

Poleg tega lahko v svoje popoldanske pekovske urice vključite še preostalo družino in iz tega naredite eno drožastično družinsko popoldne ali večer.

Kdo ve, mogoče postane to celo vaša tedenska tradicija!

In če nam včasih poleti zmanjka časa za skupne trenutke, jih lahko v hladnih zimskih dnevih ob koščku slastnega domačega kruha in ostalih drožbrot brez slabe vesti nadoknadimo : )

Ljudje smo navsezadnje družabna bitja, hrano pa že samo po sebi nekako vidimo kot družaben dogodek.

A to pa nas včasih pripelje do prazne denarnice, kar pa je odlična iztočnica za našo naslednjo točko …

Razlog #4: “Zrno na zrno pogača”

Pa je res?

Poglejmo …

Vzemimo za primer kilo belega kruha, za katerega v trgovini odštejemo okrog 3 €.

Če se peke istega kruha lotite doma, je računica malce prijaznejša

Za kilo moke boste sicer odšteli nekje okrog 0,80 evra, vendar lahko iz takšne količine moke spečete skoraj dve kili kruha.

Ja ‒ treba je vzeti v zakup tudi vodo, malce soli, elektriko za pečico ter, seveda, vaš čas : )

In kakšen je rezultat?

Kilogram slastnega in zdravega (zaradi droži) kruha lahko tako doma spečemo za približno 1 €, kar je praktično tretjina zneska, ki ga porabimo za nakup kruha v trgovini.

Poleg tega pa je naš domač drožhlebček mnogo bolj zdrav, slasten in hrustljav od trgovinskega, ki ga pripravijo s kvasom in še kakšnimi drugimi dodatki.

Zakaj vam to govorim?

Poglejte …

Zimski čas je poleg krajših dni tudi eno izmed obdobij, v katerem ljudje ponavadi več zapravimo zaradi prihajajočih praznikov in obdarovanj. Zato ni čisto nič narobe, če nam uspe ob vsem tem zapravljanju tudi kaj prihraniti, sploh če ima vse skupaj še super vpliv na naše zdravje.

Poleg zdravja pa je še nekaj, kar vas bo zagotovo prepričalo, da morda že jutri pričnete peči doma …

Razlog #5: Vonja po domačem kruhu ne pozabiš nikoli

Ljudje smo tesno povezani z vonjem, saj nam v možgane nenehno pošilja raznolike signale.

Tako kot vas kdaj v pekarni premami čudovit vonj sveže pečenega kruha, lahko prijeten vonj dvigne tudi vaše razpoloženje.

In ne ‒ ne govorim samo o mamljivem vonju sveže zdroženega kruha …

Mene pri drožeh najbolj navdušuje to, da lahko z njimi pripravim vse ‒ od slastnih rogljičkov in buhteljnov do še bolj slastnih palačink in tudi pice …

Ne vem za vas, a jaz se slastnih vonjav iz pečice nikoli ne naveličam : )

Ta prijeten vonj pa nima pomembne funkcije le pri “odišavljenju” 

našega doma …

Ta prijeten vonj pa nima pomembne funkcije le pri “odišavljenju” našega doma …

Odkrili so namreč, da na primer vonj po vaniliji človeka osrečuje in poviša občutke radosti ter sproščenosti …

Po drugi strani pa recimo vonj po cimetu da našim možganom dodaten pospešek ter izboljša miselne funkcije.

Naš voh je namreč še posebej povezan z delom v možganih, ki zajema naša čustva in spomine.

In prav v tem je tudi čar peke… kdo ve, na kateri čudoviti pekovski dogodek iz otroštva z vašimi starimi starši vas bo spomnila : )

Da pa ne bom govorila le o razlogih, zakaj pričnite peči z drožmi, imam za vas sladko presenečenje …

Da pa ne bom govorila le o razlogih, zakaj pričnite peči z drožmi, imam za vas sladko presenečenje …

Tako je …

Za vas imam poseben recept, ki bo na vašo mizo pričaral nekaj prazničnega vzdušja, hkrati pa bo poskrbel še za razvajanje vaših brbončic in dvig hormona sreče …

Drožasti medenjaki …

Za drožni nastavek (18 %) potrebujete: 10 g aktivnih puhastih in mehurčkastih matičnih droži (2 %), 20 g bele pšenične moke T 500 (8 %), 20 g vode (8 %).

Glavno testo (za 45 medenjakov):

  • 250 g bele pšenične moke T 500 (100 %) 
  • 160 g tekočega medu (64 %)
  • 60 g stopljenega masla (24 %)
  • 1 jajce (112 g; 22 %)
  • 2 g sode bikarbone (1 %)
  • 2 g soli (1 %)

Dodatki pred peko:

Po 1 čajno žličko mletih začimb: cimeta, kardamoma, nageljnovih žbic, ingverja, zvezdastega janeža, pomarančne lupinice

Maslo stopimo pri nizki temperaturi. Jajci in med penasto umešamo in počasi prilijemo stopljeno maslo, ki ne sme biti vroče, nato še droži, da dobimo enotno zmes.

Moko damo v posodo, po njej potresemo sol in sodo bikarbono ter dobro premešamo. Na sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo tekočo zmes.

Ugnetemo gladko, kremasto testo. Ne gnetemo preveč, saj ne želimo, da bi se razvil gluten. Testo naj pokrito počiva vsaj 24 ur pri sobni temperaturi. Nekoliko bo naraslo.

Naslednji dan dodamo testu mlete začimbe, ga pregnetemo in oblikujemo kroglice v velikosti oreha (premera 3 cm), ki jih nato rahlo sploščimo v plitvem pekaču. Lahko pa testo razvaljate med dvema kosoma papirja za peko na debelino 0,5 cm in iz njega z modelčkom izrežete medenjake različnih oblik.

Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 15 do 20 minut. Po peki bodo medenjaki še mehki na dotik. Počakamo, da se ohladijo, nato jih shranimo v škatlo in jo zapremo.

*Namig: Ohlajene medenjake lahko prelijete s sladkornim oblivom, tako da nad paro stepete beljake s sladkorjem in na koncu dodate limonov sok.

Drožasti medenjaki …

Za drožni nastavek (18 %) potrebujete: 10 g aktivnih puhastih in mehurčkastih matičnih droži (2 %), 20 g bele pšenične moke T 500 (8 %), 20 g vode (8 %).

Glavno testo (za 45 medenjakov):

  • 250 g bele pšenične moke T 500 (100 %) 
  • 160 g tekočega medu (64 %)
  • 60 g stopljenega masla (24 %)
  • 1 jajce (112 g; 22 %)
  • 2 g sode bikarbone (1 %)
  • 2 g soli (1 %)

Dodatki pred peko:

Po 1 čajno žličko mletih začimb: cimeta, kardamoma, nageljnovih žbic, ingverja, zvezdastega janeža, pomarančne lupinice

Maslo stopimo pri nizki temperaturi. Jajci in med penasto umešamo in počasi prilijemo stopljeno maslo, ki ne sme biti vroče, nato še droži, da dobimo enotno zmes.

Moko damo v posodo, po njej potresemo sol in sodo bikarbono ter dobro premešamo. Na sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo tekočo zmes.

Ugnetemo gladko, kremasto testo. Ne gnetemo preveč, saj ne želimo, da bi se razvil gluten. Testo naj pokrito počiva vsaj 24 ur pri sobni temperaturi. Nekoliko bo naraslo.

Naslednji dan dodamo testu mlete začimbe, ga pregnetemo in oblikujemo kroglice v velikosti oreha (premera 3 cm), ki jih nato rahlo sploščimo v plitvem pekaču. Lahko pa testo razvaljate med dvema kosoma papirja za peko na debelino 0,5 cm in iz njega z modelčkom izrežete medenjake različnih oblik.

Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 15 do 20 minut. Po peki bodo medenjaki še mehki na dotik. Počakamo, da se ohladijo, nato jih shranimo v škatlo in jo zapremo.

*Namig: Ohlajene medenjake lahko prelijete s sladkornim oblivom, tako da nad paro stepete beljake s sladkorjem in na koncu dodate limonov sok.

Zelo preprosto, kajneda?

Se strinjam : )

AMPAK …

Ker ste še vedno z mano (čestitam, mimogrede!), vam peka z drožmi morda še ne uspeva, kot bi si želeli, ali ste nad njo celo obupali (vse to mi je dobro znano in ne bi bili prvi, brez skrbi, tudi meni na začetku ni šlo).

Morda pa o njej še premišljujete in potrebujete dodatno spodbudo, kdo ve.

Zato se morda pri tem sprašujete …

Anita, kako pa lahko res učinkovito in hitro usvojim droži ter pričnem z drožopeko med prazniki?

Anita, kako pa lahko res učinkovito in hitro usvojim droži ter pričnem z drožopeko med prazniki?

Super vprašanje, ki je popolnoma na drožmestu : )

Sama si resnično želim, da s svojim znanjem dosežem in pomagam čim več navdušencem nad zdravimi drožbrotami.

Vem, da je danes moč pobrskati po 1001 nasvetu o droženju, kar pa vas na žalost lahko le zmede.

Ko sem sama začela drožiti, pred več kot 8 leti, v slovenščini še ni bilo niti knjige, niti nobene skupine za peko z drožmi. In kako bi si jo želela, oh!

Na srečo pa vam ne bo treba prehoditi te kisle in zbite drožpoti, ampak ste pravzaprav ravno na pravem mestu …

Na srečo pa vam ne bo treba prehoditi te kisle in zbite drožpoti, ampak ste pravzaprav ravno na pravem mestu …

Zakaj?

Številni odzivi in srkanje vsakega nasveta iz drožoživljenja so me spodbudili k eni izmed najboljših odločitev v svojem življenju …

Prelivanju svojega drožoznanja in izkušenj na papir.

Leta 2017 sem tako izdala svojo prvo knjigo o naravni peki kruha, z naslovom Drožomanija, ki je rezultat iskrene ljubezni in želje po predajanju znanja o drožeh.

Vanjo sem strnila vsa raziskovanja, potovanja po svetu, preizkušanja in najpogostejše težave (ter rešitve), ki so se pripetile meni in ostalim oboževalcem droženja.

In to je – po mojem mnenju – najboljši “priročnik” za usvajanje droži …

In to je – po mojem mnenju – najboljši “priročnik” za usvajanje droži …

Tega vam ne bi razlagala, če ne bi knjiga doživela takšnega vala navdušenja.

Za nami je namreč že ČETRTI natis in prodanih že več kot 6.670 izvodov.

Predvsem pa je pomembno to, da so drožnavdušenci z njo lahko hitro in preprosto usvojili peko z drožmi ter jo tudi marsikomu drugemu priporočili … 

In če vam je vse skupaj prijetno zadišalo, predlagam, da si o knjigi Drožomanija preberete več ‒ ali pa kar zagotovite svoj izvod, s klikom gumba spodaj …

Se drožimo naprej tam,

Anita Šumer

P.S. Tudi če se ne odločite za naslednji korak, ne bo čisto nič narobe.

Resnično bom že zadovoljna s tem, da se vas uspela navdihniti, da si kaj dišečega spečete in polepšate praznike sebi in svojim bližnjim s slastnimi domačimi dobrotami.

Že ko pomislim na to, da bodo vaši prazniki zaradi tega zapisa morda lepši, mi je toplo pri srcu ‒ tudi če ostane samo pri branju tega zapisa in od mene ne boste prav ničesar kupili.

Pišite miPogoji poslovanjaPiškotkiGDPRVračilo blagaPlačilo in dostavaFotografije: Primož Lavre, Nik Jarh Anita Šumer

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)