Veganski pirin kolač z drožmi
Za tortni model premera 25 cm
Čas priprave: od 6 do 8 ur
Sestavine
200 g aktivnih in mehurčkastih droži (80-odstotna hidracija; pripravimo večer prej, 50 g matičnih droži zmešamo z 80 g moke in 70 g vode)
400-ml pločevinka kokosovega mleka (postavimo jo v hladilnik čez noč, da se ločita tekočina in maščoba. Kokosovo tekočino odcedimo in prihranimo).
200 g bele pirine moke
120 g rjavega sladkorja
ščep soli
2 žlici mletih lanenih semen
1/2 žličke mlete vanilje
20 g temnega kakava
10 g kokosovega olja
1/2 žličke sode bikarbone
1 žlička indijskega trpotca (po želji)
180 g nasekljane rabarbare ali drugega sezonskega sadja (borovnice, višnje, hruške,…) + 1 žlica pirine moke za pomokanje
Postopek
- Moko presejemo v posodo, počasi ji prilivamo odcejeno kokosovo tekočino in dodamo droži. Posodo pokrijemo in pustimo tako dolgo, da lepo naraste (glej videoposnetek, kakšna je gostota), nato umešamo mleta lanena semena in po želji indijski trpotec.
- V kozici stopimo kokosovo maščobo iz pločevinke in kokosovo olje, dodamo sladkor, mleto vaniljo in temni kakav ter dobro premešamo, nazadnje dodamo še sodo bikarbono.
- Maso dobro umešamo v maso z drožmi in jo vlijemo v namaščen pekač. Po vrhu potresemo s pomokano rabarbaro ali drugim sadjem.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 180 do 190 stopinjah od 40 do 45 minut. Preden kolač vzamemo iz pečice preverimo, ali je pečen: vanj zapičimo zobotrebec in če je suh, ko ga izvlečemo, je kolač pečen. Po potrebi peko podaljšamo za nekaj minut.