Česnove drožpalčke

NAMIG: Pečemo jih približno 15-20 min.

Toplo dobrodrožli v Sparovi seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer. Danes bomo zdrožili slastne in okusne česnove drožpalčke. Primerne so tudi za kakšne piknike ali malico na poti.

Za približno 12-16 česnovih drožpalčk bomo potrebovali:

  • 300 g bele pšenične moke
  • 120 g vode ali več po občutku
  • 30 g mleka
  • 60 g puhastih in mehurčkastih droži, torej takšnih, ki prijetno dišijo po jogurtu
  • 6 g soli
  • 15 g sladkorja
  • 15 g mehkega masla

Za česnovo maslo:

  • 100 g mehkega masla
  • 10 drobno nasekljanih velikih strokov česna (ali več po okusu)
  • ¼ žličke soli

Vse sestavine zmešamo v homogeno zmes.
Lahko jih tudi zblendamo.

Premaz:

voda ali stepeno jajce s soljo

V vrču zmešamo vodo, mleko, sladkor, sol in droži. Prilijemo k moki in ugnetemo testo. Maslo prihranimo za kasneje. Testo pokrijemo za 15 minut. Nato vanj ugnetemo mehko maslo. Potrebne bo malce ročne telovadbe in gnetenja na pultu, da maslo vmasiramo v testo.

NAMIG: Če vidimo, da testo upira, ga pokrijemo in pustimo počivati 10 min.

Testo pustimo pokrito na sobni temperaturi približno 3 do 4 ure, da se podvoji. Po tem počitku lahko testo prestavimo na hladno v hladilnik, kjer bo še zorelo in fermentiralo ter postalo laže prebavljivo. Lahko pa ga kar takoj razvaljamo na rahlo pomokanem pultu. Testo razvaljamo v obliki pravokotnika dolžine 45 cm in širine 35 cm na debelino približno 3 mm. Testo prerežemo na polovico. Testo premažemo s česnovim maslom, a ne povsem do konca.

NAMIG: Zaradi roba se nam drožpalčke ne bodo odvijale.

Testo zvijemo v rolico, konce ponovno zatesnimo. In če želimo, še malce povaljamo palčke. Drožpalčke prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pokrijemo z drugim pekačem in pustimo vzhajati, da se podvojijo. Pred peko jih premažemo z vodo ali stepenim jajcem s soljo. Pečemo v prej ogreti pečici na 210 stopinjah brez pare, da nežno porumenijo.

Če nam morda ostane kaj česnovega masla, lahko še tople palčke premažemo z njim.

Pa slasten drožotek!

Lep drožasti pozdrav in naj droži,
vaša Anita

Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija.

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)