SESTAVINE
- 300g pšenične polnovredne moke
- 2 jajca
- 2 ščepca soli
- 10g mletega cimeta
- 60g puhastih in mehurčkastih droži iz bele moke
- 150g hladnega masla (narezan na manjše kocke)
- 80g sladkorja
- žlička vanilijevega ekstrakta
POSTOPEK
- Moko zmešamo s cimetom. Jajci penasto umešamo s soljo in drožmi ter vaniljevim ekstraktom.
- Moko s cimetom zmešamo skupaj z maslom, tako da zmes pomanemo med prsti in dobimo grudice. Nato prilijemo tekoči del. Na hitro zgnetemo testo brez ostanka suhih delov in grudic. Ne gnetemo pa dolgo, saj ne želimo razviti glutena.
- Zgneteno testo zapremo v neprodušno posodo in pustimo na sobni temperaturi približno 15 ur, lahko pa tudi več – do 20 ur.
- Testo najlažje razvaljamo med dvema kosoma papirja za peko. Če je testo premehko, ga damo na hitro v zamrzovalnik, da se maslo strdi. Tako bomo lažje izrezovali zvezdice.
- Piškote pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 10–15 minut. Ko jih vzamemo iz pečice je lahko sredina zvezdic še malce mehka.
NAMIG
Še vroče drožzvezdice povaljajte v mletem sladkorju, ki ste mu dodali cimet v prahu. Dvojna doza cimeta, dvojna doza okusa.
Pa slasten drožotek!
Lep drožasti pozdrav in naj droži,
vaša Anita
Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija.
*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija