Drožaste lepinje

Toplo dobrodrožli v Sparovi seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer. Poletje je pred vrati in čas piknikov tudi. Da boste drožzvezda piknika, vas vabim k pripravi teh slastnih in mehkih drožastih lepinj.

Potrebovali boste (za 6 drožastih lepinj po pribl. 150 g):

  • 70 g aktivnih droži (puhaste in dišeče ter mehurčkaste)
  • 500 g pšenične bele moke
  • 160 g vode
  • 160 g mleka ali rastlinskega napitka
  • 10 g soli
  • 10 g olja

Mleko, vodo in droži ter sol zmešajte, nato postopoma prilivajte v moko. Zgnetite v gladko testo, dobro premesite in neprodušno pokrijte. Po 15 minutah dodajte olje in ugnetite, da dobite mehko in voljno testo. Rahlo naoljite skledo in vanjo položite testo. Neprodušno pokrijte.

NAMIG: tako se testo ne bo izsušilo po vrhu

Pustite 4-6 ur na sobni temperaturi ali tako dolgo, da se testo poveča za 50 %. Nato ga dajte v hladilnik za 10-20 ur. Takole, zdaj pa bomo pripravili kroglice približno 150 g. Testo razdelimo na 6 delov in oblikujemo kroglice. Pokrijemo in pustimo počivati pribl. 20 min. Nato kroglice narahlo sploščimo in razvlečemo. Ponovno pustimo pokrite počivati vsaj 30 min. Medtem segrejemo pečico na najvišjo temperaturo (275 ali 250 stopinj). Najbolje bo, če uporabite jekleno ploščo ali glineno ploščo. Če nimate plošče, pa dobro segrejte narobe obrnjen pekač. Lepinje pecite po 3 naenkrat, dokler po površini ne nastanejo lepe rjave pike, pribl. 8-10 min. Po peki lepinje dajte v košaro ali posodo in jih pokrijte, da se zmehčajo. Napolnite z želenim nadevom in uživajte ☺

Lep drožasti pozdrav in naj droži,

vaša Anita

Opozorilo: Zaradi gledanja serije vas lahko zagrabi drožomanija 😉

Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija.

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)