NAMIG ZA PEKO: narobe obrnemo pekač in ga segrevamo, nato nanj potisnemo drožpico.
Toplo dobrodrožli v Sparovi seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer. Le kdo se lahko upre pici? Še posebno drožpici, kot jo sama ljubkovalno imenujem. Drožpica je pica, vzhajana z drožmi, za pripravo katere potrebujemo približno 15-26 ur. A ne ustrašite se. Na hladnem pa nas lahko počaka tudi več dni. Tako boste pico lahko jedli skoraj vsak dan, hihi.
Potrebovali boste (za 2 pici po 250 g):
- 54 g aktivnih droži (puhastih in dišečih ter mehurčkastih)
- 240 g pšenične bele moke
- 26 g pšenične polnovredne moke
- 174 g vode
- 6 g soli
Postopek:
Vse sestavine zmešajte v gladko testo, dobro premesite, neprodušno pokrijte.
NAMIG: tako se testo ne bo izsušilo po vrhu.
Pustite 4-6 ur na sobni temperaturi ali tako dolgo, da se testo poveča za 50 %. Nato testo dajte v hladilnik za 10-20 ur.
Takole, testo je zorelo v hladilniku, zdaj pa bomo pripravili kroglice. Saj želimo imeti drožpico lepe oblike, mar ne? Testo razdelimo na dva dela in oblikujemo kroglici. Pokrijemo in pustimo počivati pribl. 20 min.
Naj vam zaupam še par trikov za pripravo drožpice.
Nikar ne uporabljajte valjarja, ta pri pici res nima kaj iskati.
S členki oblikujte rob, nato testo nežno z dlanmi razvlecite navzven.
Za nadev bom uporabila samo paradižnikovo omako in mocarelo.
Uporabite lahko tudi origano ali pa kasneje po peki svežo baziliko.
NAMIG: zmerno obložite, tako bo pica hitreje pečena in ne bo razmočena.
Pečemo na najvišji temperaturi brez ventilatorja. Idealno 275 plus. Sama uporabljam jekleno ploščo, ki odlično akumulira vročino.
Po peki jo obložite še z listi sveže bazilike in pustite drožpico počivati še vsaj kakšnih 5 minut. Lažje bo boste narezali. Če se lahko zadržite seveda, jaz se komaj ☺.
Pa slasten drožotek!
Lep drožasti pozdrav in naj droži,
vaša Anita
Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija.
*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija