Drožtestenine

Toplo dobrodrožli v Sparovi seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer. Danes bomo zdrožili odlične in slastne drožaste testenine. 

Podobno različico najdete tudi v moji knjigi Drožomanija

Zaradi fermentacije testa bodo testenine lažje prebavljive in okusnejše. Nato pa bomo pripravili še zelo preprosto omako z maslom, mletim poprom in parmezanom.

Potrebovali bomo, za 4 zelo lačne osebe:

  • 180 g bele pšenične moke
  • 20 g pšenične polnovredne moke
  • 100 g puhastih in mehurčkastih droži, torej takšnih, ki prijetno dišijo po jogurtu
  • 70 g vode ali več po občutku

Vse sestavine zmešamo v skledi. Dodamo še vodo in puhaste in mehurčkaste droži. Dobro premešamo. Potrebne bo malce ročne telovadbe in gnetenja na pultu, saj bo testo kar kompaktno. Če vidimo, da je malce preveč, lahko dodamo še malce vode. In dobro pregnetemo. A brez skrbi, med postopkom fermentacije se bo zmehčalo. Testo pustimo pokrito na sobni temperaturi približno 3 do 4 ure.

Po tem počitku lahko testo prestavimo na hladno v hladilnik, kjer bo še zorelo in fermentiralo ter postalo laže prebavljivo. Lahko pa ga seveda kar takoj razvaljamo na dobro pomokanem pultu. Seveda za to lahko uporabimo tudi strojček za izdelavo testenin. Lažje nam bo, če testo razdelimo na dva dela in potem vsakega izmed njih razvaljamo. Vmes lahko en del testa tudi pokrijemo.

NAMIG: Če se nam testo upira, ga pokritega pustimo počivati 10 min.

Testo res dobro razvaljamo na tanko, na debelino manj kot 1 mm. Površino testa dobro pomokamo, nato pa ga zvijemo v rulado. Nato to rulado narežemo na trakove, široke približno 1 cm.

NAMIG: Na strojčku uporabite najprej nastavitev 3/9, nato pa še 6/9.

Testenine pred kuhanjem tudi odvijemo. Testenine takoj skuhamo v osoljenem kropu. Pri kuhanju si prihranimo približno 2 dcl vode. Testenine so zelo hitro kuhane al dente, že v kakšni minuti. Takoj da jih hitro odcedimo.

NAMIG: Drožaste testenine niso primerne za sušenje. Raje jih takoj zamrznite.

Zdaj pa bomo pripravili še eno res preprosto omako s sirom in poprom, Italijani ji pravijo tudi cacio e pepe.

Zanjo potrebujemo:

  • 90 g naribanega parmezana
  • 60 g naribanega trdega ovčjega sira
  • 4 žlici oljčnega olja
  • 2 žlici masla
  • 1 žlica sveže mletega popra

V ponev dodamo olje in 1 žlico masla, a se lepo stopi. Nato v ponev vsujemo še sveže zmleti poper. In prepražimo, da zadiši, morda kakšno minutko. Nato prilijemo polovico vode od testenin, in dobro premešamo, dodamo še eno žlico masla in dobro premešamo, da se vse sestavine lepo lepo povežejo. Potem dodamo testenine, vmes nenehno mešamo, in posujemo sir. Znova dobro premešamo ter takoj odstavimo.

Takole, prišel je čas, da si privoščim te okusne drožaste testenine! Kako mamljivo diši!

Pa slasten drožotek!

Lep drožasti pozdrav in naj droži,
vaša Anita

Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija.

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)