Koroški rženi kruh

Toplo dobrodrožli v Sparovi seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer. Danes bomo zdrožili kruh, ki je pripravljen samo iz ržene moke. Sama živim na Koroškem, kjer se je peka z drožmi ohranila predvsem zaradi koroškega rženega kruha, ki potrebuje pripravo z drožmi.

Potrebovali bomo:

Za rženi nastavek:

  • 20 g puhastih droži
  • 50 g vode
  • 50 g ržene moke

Zmešamo in pokrito pustimo na sobni temperaturi, da se lepo podvoji, pribl. 6-8 ur.

Za glavno testo pa naslednje sestavine:

  • 500 g ržene moke
  • pribl. 350 g vode
  • 10 g soli
  • rženi nastavek od prej

Vse sestavine zmešamo s kuhalnico. Nato pa se z rokami. Zmes bo zelo gosta, podobna glini. Delovno površino si izdatno posujte z rženo moko. Najbolje bo, če si pred oblikovanjem dobro zmočite roke, tako se vam testo ne bo lepilo nanje. Z mokrimi rokami oblikujte kroglo, jo povaljajte v rženi moki. Nato kroglo prestavite na pekač in jo nekoliko sploščite. Po vrhu jo še malce posujte z rženo moko.

Ko testo lepo naraste in razpoka po površini, je pripravljeno za peko. Rženega kruha ni treba zarezati pred peko, saj ima veliko izpušnih ventilov. Pečico dobro ogrejte na najvišjo temperaturi.

Na dno postavite pekač, kamor boste kasneje vlili vodo. Ko daste kruh v pečico, znižajte temperaturo na 240 stopinj in v spodnji pekač vlijte 2 dcl vode. Po 15 min znižajte temperaturo na 200 in pecite še pribl. 45 min.

Pečenega prestavite na rešetko, da se ohladi. Ta rženi kruh je zelo preprost za pripravo, le eno majhno zanko ima. Pred zaužitjem je treba počakati vsaj 12 ur, da se razvije polnejši okus in se kruh bolje reže. No, če se boste lahko zadržali tako dolgo 🙂

Lep drožasti pozdrav in naj droži,
vaša Anita

Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija.

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)