100-% kruh rženko

Najlažji kruh za začetek in uvod v peko z drožmi. Ni ga treba gnesti in dokaj hitro je pripravljen. Vendar obstaja majhna zanka: počakati je treba vsaj 12 ur, da se sredica utrdi, lepše se bo rezal in razvil bo poln okus – a se splača. Če ti seveda uspe.

DROŽNI NASTAVEK:

  • 10 g aktivnih matičnih droži (3 %)
  • 35 g ržene moke (10 %)
  • 35 g vode (10 %)

Sestavine zmešamo, pokrijemo in počakamo, da se prostornina podvoji (približno 4-8 ur).

ALI

Vzamemo kar 80 g svojih matičnih droži ali več, ki naj bodo prav tako puhaste in mehurčkaste.

SESTAVINE ZA glavno testo za 22–centimetrski pekač širine 10,5 cm in globine 7 cm:

  • 350 g ržene moke (100 %)
  • 330-350 g vode (95-100 %)
  • 7 g soli (2 %)

POSTOPEK:

Vse sestavine: moko, vodo, sol in droži zmešamo v homogeno zmes. Zelo dobro premešamo, da se vse sestavine lepo povežejo in ni grudic ter suhih delov. Namastimo ali naoljimo pekač in zmes z lopatko predenemo v pekač. Izdatno posujemo z rženo moko. Pustimo vzhajati tako dolgo, da se količina testa podvoji in da je površina lepo razpokana. Približno 4-8 ur. Na začetku bo malce trajalo, da začne testo vzhajati, ko pa se enkrat zažene, bo dokaj hitro vzhajalo.

Pečico predhodno dobro segrejemo na 250 stopinj, skupaj s pečico grejemo tudi na dnu pekač. Ko damo rženka v pečico, spodaj vlijemo 2 dcl vode v pekač ,da ustvarimo paro in bo hrustljava skorjica. Nato znižamo temperaturo na 240 stopinj in pečemo 15 minut na tej temperaturi. 

Po 15 minutah odstranimo pekač z vodo, da bomo lahko dobili lepo ter hrustljavo skorjico. Nato pa znižamo temperaturo na 200 stopinj Celzija in tako pečemo še približno 45 minut za cca. 770-gramski kruh.

SHRANJEVANJE:
Kruh pustimo vsaj 12 ur na miru 🙂 če ti uspe.

Uživaj in ne pozabi, droženje je lahko tako enostavno in preprosto.

Naj droži brez skrbi,

Anita

p.s. Ko spečeš rženka, me označi na Instagram @drozomanija ali na Facebooku Anita Šumer – drozomanija. Da lahko podelim tvoje drožaste stvaritve.

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)