Ocvrte kruhove rezine ali drožaste šnite

Ko se včasih zgodi, da nam ostane kruh, je tale jed iz mladosti pravi način, kako ga porabiti. To se pri kruhu z drožmi resda ne zgodi pogosto, a takrat je dobro imeti pri roki tale recept. Res je preprost in sama ga pripravljam vedno, ko se mi zahoče kaj slanega ali sladkega za zajtrk.

Za 4 lačne osebe:

  • 12 kosov vsaj 1 dan ali 2 starega kruha z drožmi (najbolje belega, polbelega ali mešanega)
  • 3 jajca
  • 200 g mleka
  • 4 ščepce soli
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta (za sladke šnite)
  • Za peko: maslo ali olje

Priprava: V posodi razžvrkljamo jajce z mlekom in soljo, pri sladki različici dodamo še tekoč vaniljev ekstrakt. Priporočam, da kruh dvakrat pomočite v jajčno zmes, da se zares dobro prepoji, posebno če je malce starejši.

Nato v ponvi počasi segrejemo olje ali stopimo maslo in rezine kruha, dobro namočene v jajčni mešanici, ocvremo do zlato rumene barve na eni strani in nato še na drugi.

Po peki ocvrte rezine kruha z lopatko preložimo na papirnato brisačo, da vpije odvečno maščobo. Še vroče ponudimo kar tako brez vsega, če ga pripravljamo na slan način. Pri sladki različici šnite posujemo s sladkorjem v prahu in okrasimo s svežim sadjem ali pa s priljubljeno marmelado, morda celo z maslom.

Pa slasten drožotek!

Lep drožasti pozdrav in naj droži,
vaša Anita

Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija.

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)