Prednosti peke z drožmi

Toplo dobrodrožli v Sparovi seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer. Dodobra smo že zakorakali v čudovito-slasten svet droži. Danes pa se bomo posvetili temu, zakaj sploh peči z njimi in zakaj je kruh z drožmi boljši kruh? Le kaj je skupno siru, vinu, pivu, kislemu zelju in repi ter kavi in vanilji? Fermentacija! S fermentacijo ohranjamo in zboljšujemo marsikatera živila, zato je ta način obdelave hrane že od nekdaj pomemben. In tudi pri peki z drožmi je na delu fermentacija. Se še spomnite, kateri mikroorganizmi delujejo v drožeh?

Mlečnokislinske bakterije razgradijo sestavljene ogljikove hidrate (škrob) v enostavne sladkorje in pri tem sproščajo mlečno in ocetno kislino. Z enostavnimi sladkorji se nato hranijo kvasovke, pri tem pa proizvajajo etanol in ogljikov dioksid, zaradi katerega testo vzhaja.

Žitno zrno ima v svojem ovoju naravno prisotno fitinsko kislino, ki preprečuje telesu, da izrabi vse minerale (cink, kalcij, magnezij, železo) v njem. Pri testu, ki ga umesimo z drožmi, mlečnokislinske bakterije in divje kvasovke v veliki večini nevtralizirajo fitinsko kislino, zato lahko telo vsrka več hranilnih snovi.

Ti mikroorganizmi sestavne dele moke predelajo in predprebavijo. Zato je kruh, pripravljen z drožmi, laže prebavljiv, ne obleži v želodcu in nas ne napenja. Med dolgo fermentacijo se tudi gluten deloma razgradi.

Prav tako imajo drožasti izdelki polnejši in bogatejši okus ter lepo teksturo.

Testo, ki ga umesimo z drožmi, sicer vzhaja precej počasneje, a dosti učinkoviteje. Zato je tak pripravljen kruh obstojnejši in se ne drobi.

Poleg tega pa si lahko peko z drožmi odlično umestite v vsakodnevno življenje. Postopek sicer traja dlje časa kot s pekovskim kvasom, vendar to ne pomeni, da morate zraven testa čakati in stati.

Tudi dejanskega dela ni več kot pri navadni peki. Testo vzhaja, medtem ko vi spite, ste v službi ali počnete kaj drugega. Zaradi počasnega vzhajanja se vam ni treba bati, da vam bo testo ušlo preko, kot se to lahko zgodi pri pekovskem kvasu.

In še nekaj: peka z drožmi vas bo naučila potrpežljivosti, vztrajnosti in načrtovanja! Ter da si je za dobre in zdrave reči vredno vzeti čas. Splačalo se bo.

Lep drožasti pozdrav in naj droži,

vaša Anita

Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija.

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)