Z Rudlom na poti
Peko z drožmi sem začela spoznavati leta 2012 in če bi mi takrat kdo napovedal, da bom poučevala ta način peke po vsem svetu, bi mislila, da ni pri pravi.
In ker se zarečenega kruha poje največ, se mi dogaja prav to.
Z Rudlom potujeva po svetu.
Vas zanima, kje vse sva že bila?
Marec 2019: PARIZ (Francija)
Ko sem sredi leta 2018 prijavila svojo knjigo na svetovno kulinarično tekmovanje Gourmand Cookbook Awards, se mi še sanjalo ni, da bo Drožomanija slovenska zmagovalka v dveh kategorijah: Kruh in Zbiranje dobrodelnih sredstev.
Še več, Drožomanija je bila izbrana med 9 najboljših knjig na svetu v obeh prijavljenih kategorijah, zato sem težko čakala razglasitev rezultatov julija letos v kitajskem Macau.
Tam namreč podeljujejo prestižne nazive najboljšim gastronomskim knjigam na svetu v različnih kategorijah, zato se je nagrad prijel vzdevek »knjižni oskarji«.
September 2018: AMSTERDAM (Nizozemska)
Avgust 2018: ST. VITH (Belgija)
Julij 2018: ST. VITH (Belgija)
Julija 2018 sem bila ponovno povabljena v St. Vith na edinstveni eksperiment v knjižnici droži (ang. The Sourdough Library). V njem je sodelovalo 15 pekov z vsega sveta. Štirinajst dni pred srečanjem smo prejeli 1 kg pšenične moke in tubice za vzorce droži s podrobnimi navodili za njihovo hranjenje.
Prvi dan sem odvzela vzorec Rudla in ga zamrznila. Nato sem ga v posebnem kozarcu začela hraniti z moko podjetja Puratos. V 11 dneh sem nato še 2-krat odvzela po dva vzorca.
Dan pred srečanjem v Belgiji sem Rudla varno shranila v hladilni nahrbtnik skupaj z zamrznjenimi vzorci in z njimi odletela z Brnika v belgijsko glavno mesto.
April 2018: STRATFORD-UPON-AVON (Anglija)
Povabilo v Anglijo je prišlo od prijatelja drožpeka in chefa Nelsona Mansfielda, s katerim sva se spoznala v FB-skupini Perfect Sourdough. Za navdušeno anglistko, sem namreč profesorica angleškega jezika s književnostjo, kraj delavnice Stratford-Upon-Avon ne bi mogel biti primernejši. To je rojstni kraj W. Shakespeara, njegova literarna dela pa so mi od nekdaj pri srcu. Na dvodnevni delavnici se je zbralo več kot 15 sodelujočih, znova smo ustvarjali raznovrstne drožaste dobrote, tudi iz zakladnice slovenske kulinarične dediščine.
April 2018: ZAGREB (Hrvaška)
S hrvaškim gastrokritikom Hrvojem Petrićem sva se pred srečanjem v živo poznala le prek Facebooka in Instagrama. Ko sta bili v kulinarični izdaji Dobra hrana časnika Jutarnji list predstavljeni moja pot in knjiga Drožomanija, so tudi naši sosedje pokazali zanimanje zanjo. Hrvoju se je porodila zamisel, da bi tudi v Zagrebu imela delavnico peke z drožmi.
Z velikim veseljem sem se odzvala povabilu in aprila smo se s Sašem ter Rudlom odpeljali proti hrvaški prestolnici.
Marec 2018: SINGAPUR in BANGKOK (Tajska)
Januar/februar 2018: KINGSTON (Jamajka)
November 2017: MOSKVA (Rusija)
September 2017: LIZBONA (Portugalska)
Na prvo samostojno potovanje sem šla septembra 2017, ko sem imela v Lizboni na Portugalskem prvo mednarodno delavnico peke z drožmi. Tja me je povabila do takrat spletna prijateljica Elsa V. Na poti sta me spremljala Rudl in mož Sašo, skupaj smo iz Benetk odleteli v glavno mesto Portugalske.
Tam sva preživela ves teden, en dan sem imela celodnevno delavnico peke z drožmi. Rudl je dobro preživel potovanje in je bil kmalu pripravljen za droženje. Na delavnico je prišlo sedem tečajnikov, s katerimi smo spekli tudi tradicionalen portugalski kruh iz koruzne moke (broa del milho).