Tukaj je moj recept za 100% krofe z drožmi – puhaste, mehke in sočne!
Sladek drožasti nastavek:
- 20 g aktivnih droži (moje imajo 80-% hidracijo)
- 45 g moke Manitoba (uporabila sem znamko @mulinomarino, lahko pa tudi navadno univerzalno moko, TIP500 ali TIP400)
- 10 g sladkorja
- 20 g vode
Ko se podvoji, dodaš: - 90 g moke Manitoba,
- 22 g sladkorja,
- 40 g vode, pustiš, da se poveča za 2,5-kratno velikost, nato pa uporabiš vse v končnem testu.
Končno testo
- 400 g moke T500
Zmešajte skupaj: - 4 rumenjake (63 g),
- 160 g mleka (150 g, če uporabite več ruma),
- 20 g ruma ,
- 35 g sladkorja,
- 1/2 čajne žličke mlete vanilije
- 6 g soli
- 1 fino naribana limonina lupina
- 30 g masla (40 g je tudi super)
Vse sestavine razen masla zmešajte v dobro razvito testo (približno 10 minut v aparatu), nato dodajte mehko maslo in mešajte, dokler testo ni sijoče in gladko (približno 10 minut). Testo ne bo zelo trdo. Dobro pokrijte in vzhajajte na sobni temperaturi, da se testo podvoji (to zna trajati tudi med 8-15 ur).
Nato odmerite 14 porcij (vsaka 65 g testa) in oblikujte kroglice. Položite jih na rahlo pomokano krpo, nežno sploščite kroglice, pokrijte s prozorno folijo in pustite, da se povečajo in podvojijo.
To bo trajalo 7-12 ur pri 21-22 °C.
Olja v ponvi naj bo približno 3,5 cm, počasi ga segrejte in nato ocvrite krofe. Položite jih v olje s stranjo, ki je bila prej zgoraj. Pokrito cvrite 3-4 min na eni strani, nato odkrijte in še 2-3 minute na drugi.
Naj droži brez skrbi,
Anita
p.s. če želiš usvojiti trike in napotke ter videti pripravo drožastih krofov v celoti, potem klikni tukaj.
V tem enodelnem tečaju izveš,
kako pripraviti sladki nastavek,
kako zamesiti testo,
na kaj paziti pri pripravi obogatenega testa,
kdaj je testo dovolj vzhajano za oblikovanje,
kako oblikovati popolne kroglice,
kako vzhajati in
kako pravilno ocvreti krofe za popolni krancelj ai rob 🙂
Poleg običajnega recepta pa prejmeš še odličen, večkrat preizkušen veganski recept, brez živalskih sestavin, a tako okusen, da se ti krofi kar stopijo v ustih.

Uživaj in ne pozabi, droženje je lahko tako enostavno in preprosto.
Naj droži brez skrbi,
Anita
p.s. Ko spečeš svoje krofe, me označi na Instagram @drozomanija ali na Facebooku Anita Šumer – drozomanija. Da lahko podelim tvoje drožaste stvaritve.