Blog

Drožaste lepinje

Toplo dobrodrožli v Sparovi seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer. Poletje je pred vrati in čas piknikov tudi. Da boste drožzvezda piknika, vas vabim k pripravi teh slastnih in mehkih drožastih lepinj. Potrebovali boste (za 6 drožastih lepinj po pribl. 150 g): 70 g aktivnih droži (puhaste in dišeče ter mehurčkaste) 500 g […]

Drožasta omleta s šparglji

NAMIG: Omleto lahko po dodatku jajčne mešanice dokončate tudi v pečici. Toplo dobrodrožli, danes bomo zdrožili slastno drožasto omleto s šparglji, ki jih je ravno v izobilju. Namesto njih lahko uporabite tudi gobice, čvrste pelate, bučke ali drugo zelenjavo. Potrebovali bomo: 200 g puhastih, mehurčkastih in aktivnih droži 2 jajci 2 ščepca soli poper 1 […]

Drožvaflji

Zdrožili bomo tudi slastne in puhaste vaflje. Zaradi ambasadorstva v projektu The Quest for Sourdough sem bila že večkrat v Belgiji in nanjo me vežejo nadvse prijetni in okusni spomini. Belgijskih vafljev se res nikoli ne naveličam! Mi jih bomo seveda pripravili z drožmi.

Drožpica

NAMIG ZA PEKO: narobe obrnemo pekač in ga segrevamo, nato nanj potisnemo drožpico. Toplo dobrodrožli v Sparovi seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer. Le kdo se lahko upre pici? Še posebno drožpici, kot jo sama ljubkovalno imenujem. Drožpica je pica, vzhajana z drožmi, za pripravo katere potrebujemo približno 15-26 ur. A ne ustrašite […]

Prednosti peke z drožmi

Toplo dobrodrožli v Sparovi seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer. Dodobra smo že zakorakali v čudovito-slasten svet droži. Danes pa se bomo posvetili temu, zakaj sploh peči z njimi in zakaj je kruh z drožmi boljši kruh? Le kaj je skupno siru, vinu, pivu, kislemu zelju in repi ter kavi in vanilji? Fermentacija! […]

Izdelava šablone in okrasitev kruha

Toplo dobrodrožli v Sparovi seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer. Danes bomo poleg droženja tudi ustvarjali. Sama rada podarjam kruh, ki ga vedno tudi malce okrasim. Preprost način za olepšanje kruhkov pa je uporaba šablon. Tokrat bomo izdelali takšno velikonočno šablono. Potrebovali bomo: malce debelejši list papirja ali prozorno folijo (da bomo imeli […]

Iz te moke bo kruh

Toplo dobrodrožli v Sparovi seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer. Ker je moka ena od treh osnovnih sestavin kruha, poleg vode in soli seveda, je pomembno, da jo dobro poznamo in vemo, kako jo uporabljati. Tako se bomo danes posvetili različnim vrstam moke, saj moka ni enaka moki. V osnovi delimo vrste moke […]

Drožaste miške

Včasih se lahko malce pocrkljamo, a ne? Tako bomo danes zdrožili drožaste miške, ki bi jih drugače pripravili z običajnim pekovskim kvasom ali pecilnim praškim. Mi pa bomo seveda uporabili droži. Pa kar začnimo.

SOS droži

Toplo dobrodrožli v Sparovi seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer. Skupaj smo že pripravili svoje prve droži iz ržene moke in vode. Kot pa vidite v kozarčku moje droži niso več ržene, temveč iz bele pšenične moke. Te bele so tudi najbolj univerzalno uporabne in se ne zakisajo tako hitro. Kako pridete do […]

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)